Terug naar website
Je bevindt je momenteel in de helpsectie van onze software, met antwoorden op veelgestelde vragen, handleidingen en hulp bij problemen. Voor volledige toegang tot onze nieuwe website, inclusief al onze producten en diensten, kun je hier klikken om naar de hoofdpagina te gaan.

Backup

In dit onderdeel maakt u backups aan van de huidige bestandenset of een deel ervan. De backup wordt opgeslagen in een gecomprimeerd bestand. Indien nodig kan zo'n gecomprimeerd bestand later weer worden uitgepakt en teruggezet. Gebruik dit onderdeel alleen nadat op alle andere computers het programma is afgesloten.

Dit onderdeel is louter en alleen bedoeld voor het aanmaken van incidentele backups, met name voor supportdoeleinden. Het onderdeel is uitdrukkelijk niet bedoeld als vervanging van een complete procedure voor het periodiek, automatisch en gecontroleerd aanmaken van backups. Het opzetten, inrichten en bewaken van een betrouwbare backupprocedure is een taak voor uw systeembeheerder.

Dit onderdeel ondersteunt alleen MySQL-databases. Voor een SQL Server-database gebruikt u de backupmogelijkheden van de database zelf.

Backups van MySQL-databases

Bij een MySQL-databaseset zijn twee hulpprogramma's nodig voor het aanmaken en terugzetten van backups.

Deze hulpprogramma's, respectievelijk mysqldump.exe en mysql.exe, worden meegeleverd bij de installatiebestanden van MySQL. 

Plaats beide bestanden in de map met hulpprogramma's van Order-Direct zoals ingesteld in computerinstellingen.

Het onderdeel afsluiten

Met 'Sluiten' of Esc sluit u het onderdeel af.

Pagina's

Het onderdeel bestaat uit twee pagina's, respectievelijk voor het aanmaken en terugzetten van een backup:

Aanmaken

Met de onderstaande instellingen geeft u aan welke tabellen in de backup moeten worden opgenomen.

Instellingen

Actuele tabellen: geeft aan of alle tabellen uit de database met actuele gegevens in de backup moeten worden opgenomen. Deze instelling staat standaard aan bij het opstarten van het onderdeel.

Historietabellen: hiermee geeft u aan of alle historietabellen in de backup moeten worden opgenomen. U kunt de historietabellen uit de backup weglaten wanneer er niet is opgeschoond sinds het aanmaken van de laatste backup.

Telefoonboektabellen: geeft aan dat de tabellen van het telefoonboek moeten worden opgenomen in de backup.

Systeemtabellen: geeft aan dat de systeemtabellen moeten worden opgenomen in de backup.

Externe tabellen: hiermee geeft u aan of de externe artikel-, adres- en overige tabellen in de backup moeten worden opgenomen. Activeer deze instelling wanneer er sinds het maken van de laatste backup externe tabellen zijn gewijzigd of toegevoegd.

Import/exporttabellen: hiermee geeft u aan dat de import- en exporttabellen deel moeten uitmaken van de backup. Dergelijke tabellen bevatten doorgaans slechts tijdelijke gegevens; het is doorgaans niet nodig om deze tabellen in een backup op te nemen.

E-mailberichten: gebruikt u de optie om e-mailberichten die worden opgehaald uit Outlook op te slaan in de database van Order-Direct, dan neemt u met deze instelling alle opgeslagen e-mailberichten op in de backup.

Bijlagen: met deze instelling worden alle bijlagebestanden uit de bijlagenfolder opgenomen in de backup. Het betreft hier doorgaans uiteenlopende soorten bestanden als pdf's, documenten, afbeeldingen en Excelwerkmappen.

Verzenden per e-mail: activeer deze instelling om het backupbestand te verzenden per e-mail.

Tabellen

Met deze optie maakt u een backupbestand met slechts één of enkele tabellen. Schakel hiertoe het selectievakje 'Alle' uit en geef de gewenste tabelnamen op gescheiden door spaties.

Backup aanmaken in

Hier geeft u aan in welke map het backupbestand moet worden geplaatst. Het programma geeft het bestand zelf een bestandsnaam waarin ook de backup-datum is opgenomen. Bestaat er al een bestand met dezelfde naam dan zal dit bestand bij het aanmaken van een nieuwe backup worden overschreven.

Dubbelklik in dit invoerveld voor de andere lokatie om de folder te openen in de Verkenner van Windows.

Instellingen

Foutmeldingen negeren: geeft aan of foutmeldingen tijdens het aanmaken van de backup moeten worden genegeerd. Laat u dit selectievakje uit staan dan wordt het aanmaken van de backup afgebroken bij de eerste fout.

Klik op de knop 'Backup aanmaken' om te starten met het aanmaken van een backup volgens de dan gemaakte instellingen.

Met de knop 'Systeemtabellen exporteren' maakt u een backup aan van alle systeemtabellen van Order-Direct. Iedere systeemtabel wordt dan geëxporteerd naar een XML-bestand waarna alle XML-bestanden gecomprimeerd worden ondergebracht in een archiefbestand. Deze functie is alleen beschikbaar wanneer het selectievakje 'Systeemtabellen' actief is.

Terugzetten

Op deze pagina pakt u een eerder gemaakt backupbestand uit naar een bestaande lokatie.

Backup terugzetten uit

Hier geeft u aan uit welk backupbestand de tabellen moeten worden teruggezet. U kunt het backupbestand ook naar het invoerveld slepen met de muis.

U kunt hier ook meteen een sql-bestand selecteren; zo'n bestand hoeft niet eerst te worden uitgepakt. De naam van het sql-bestand bepaalt in welke database het bestand moet worden teruggezet. De ondersteunde namen zijn:

Backup terugzetten in

Hier geeft u aan in welke databaseset de tabellen moeten worden teruggeplaatst. U kunt kiezen voor de huidige bestandenset maar ook zelf een database opgeven door de gewenste databaseset of een connectiebestand  (alleen voor MySQL-databases) te selecteren.

Dubbelklik in het invoerveld voor de map om deze map te openen in de Verkenner van Windows.

In het invoerveld voor de databaseset geeft u de naam en lokatie van het connectiebestand op van de doel-databaseset. De databases moeten in de onderstaande voorgeschreven volgorde zijn opgenomen in dit connectiebestand:

  1. Actuele tabellen
  2. Historietabellen
  3. Telefoonboektabellen
  4. Systeemtabellen
  5. Externe artikeltabellen
  6. Externe adrestabellen
  7. Overige externe tabellen
  8. Importtabellen
  9. Exporttabellen
  10. Mailtabellen

Instellingen

Foutmeldingen negeren: geeft aan of foutmeldingen tijdens het terugzetten van de backup moeten worden genegeerd. Laat u dit selectievakje uit staan dan wordt het terugzetten van de backup afgebroken bij de eerste fout.

Systeemtabellen overslaan: geeft aan of bij het terugzetten van de gegevens uit het backupbestand eventueel aanwezige systeemtabellen moeten worden overgeslagen. Hiermee voorkomt u dat de actuele actuele systeemtabellen worden overschreven door mogelijk oudere versies uit het backupbestand.

Tabellen overslaan: moeten er bepaalde tabellen niet uit het backupbestand worden teruggezet, activeer dan dit selectievakje en geef de namen van de tabellen die moeten worden overgeslagen op in het invoerveld dat dan verschijnt, gescheiden door spaties. Bevat het opgegeven backupbestand één of meer systeemtabellen dan wordt deze instelling automatisch aangezet en worden een viertal namen ingevuld van omvangrijke systeemtabellen waarvan de inhoud zelden wijzigt.

Klik op de knop 'Backup terugzetten' om te starten met het terugzetten van de tabellen uit het aangegeven backupbestand naar de aangegeven databaseset.

Met de knop 'Systeemtabellen importeren' werkt u de inhoud van alle systeemtabellen van Order-Direct bij uit een archiefbestand met daarin van iedere systeemtabel de inhoud in XML-formaat. Deze functie is beschikbaar voor MySQL- én SQL Server-databasesets.