In dit onderdeel worden algemene instellingen ingegeven voor het gebruik van groepen van artikelen; artikelgroepen, artikelkortingsgroepen, omzetgroepen en leverancierartikelgroepen.
Sla de instellingen op door op OK te klikken of op F4 te drukken. Het onderdeel wordt dan ook automatisch afgesloten. U verlaat het onderdeel zonder iets op te slaan met Annuleren of Esc.
Artikelkortingsgroepen: hiermee geeft u aan of u gebruik wilt maken van artikelkortingsgroepen. Met deze voorziening kunt u elk artikel toewijzen aan een bepaalde artikelkortingsgroep. Per artikelkortingsgroep kunt u een vijftal kortingspercentages ingeven (A t/m E). Een klant krijgt dan het kortingspercentage dat overeenkomt met de kortingsgroep waartoe die klant behoort (A, B, C, D of E).
Wanneer u deze instelling activeert, dan wordt automatisch tevens de instelling 'klant-kortingsgroepen' geactiveerd in instellingen relaties.
Omzetgroepen: geeft aan of u gebruik maakt van omzetgroepen. U kunt dan per verkoopfactuurregel aangeven in welke omzetgroep deze regel thuishoort.
Leverancier-artikelgroepen: met deze instelling geeft u aan of u gebruik wilt maken van leverancier-artikelgroepen. U kunt dan per leverancier diens eigen artikelgroepen vastleggen en hiervan gebruik maken voor artikellijsten, prijswijzigingen en besteloverzichten.
Artikelgroep: geeft aan of het programma een waarschuwing moet geven wanneer er geen artikelgroep is ingevuld bij een nieuw artikel.
Artikelkortingsgroep: geeft aan of het programma een waarschuwing moet geven wanneer er geen artikelkortingsgroep is ingevuld bij een nieuw artikel.
Omzetgroep: geeft aan of het programma een waarschuwing moet geven wanneer er geen omzetgroep is ingevuld bij een nieuw artikel.
Prijsafspraken op artikelgroep ook toepassen op subgroepen: met deze instelling geeft u aan dat prijsafspraken voor een artikelgroep ook toegepast moeten worden op artikelen in een subgroep van die artikelgroep. Standaard wordt een prijsafspraak alleen toegepast wanneer een artikel direct aan dezelfde artikelgroep is gekoppeld als waarop de afspraak betrekking heeft.
De instelling is alleen van toepassing op prijsafspraken voor één en dezelfde artikelgroep, niet op prijsafspraken voor een reeks van artikelgroepen.
Arbeidsloon: het nummer van de artikelgroep waartoe alle artikelen of andere artikelgroepen behoren die betrekking hebben op arbeidsloon. Aan de hand van deze instelling kan het programma het bedrag aan arbeidsloon berekenen op bonnen.
Op deze pagina kunnen nog een tweetal andere artikelgroepen worden geselecteerd en voorzien van een eigen omschrijving. Aan de hand van deze groepen kan het programma het totaalbedrag op een bon splitsen in verschillende deelbedragen. Deze worden getoond in factuurbedragen, klantomzet facturen en Overzicht reparaties. Voorbeelden van zelf aan te wijzen artikelgroepen zijn verzendkosten, kleinmateriaal en voorrijkosten.
Op verkoopbonnen en reparatiebonnen kunnen de totaalbedragen exclusief BTW van de artikelen op die bon in elk van de drie standaardgroepen onderaan de bon of verkoopfactuur worden afgedrukt in een drietal vakken. Selecteer de gewenste vakken op de pagina 'Opmaak' van het instellingenonderdeel bij de bonsoort.
Op deze pagina kunnen maximaal vijf artikelgroepen worden geselecteerd en voorzien van een eigen omschrijving. Aan de hand van deze groepen kan het programma de totale aantallen op reparatiebonnen en offertes splitsen in (maximaal vijf) verschillende deeltotalen. De groepen hebben doorgaans betrekking op typen arbeidsuren, bijvoorbeeld werkvoorbereiding, ontwerp, bouw, installatie en nazorg. De opsplitsing in urengroepen wordt getoond in overzicht reparaties en in de module Machines en onderhoud in overzicht machines.