In dit onderdeel worden de nummers en omschrijvingen van de rekeningen uit uw boekhoudprogramma ingevoerd. Deze gegevens worden gebruikt bij het exporteren van factuurbedragen naar boekhoudpakketten als AccountView, Multivers, SnelStart en AFAS. Hiertoe dient aan iedere artikelgroep een rekeningnummer te worden gekoppeld in Artikelgroepen. Ook aan iedere kladkasmutatie en kasmutatie kunt u een rekeningnummer toekennen.
Sla de wijzigingen op de beide pagina's op met Opslaan .
Met Afdrukken print u het rekeningschema (
rekeningschema). Klik op Afdrukvoorbeeld
voor een voorbeeld op scherm.
Verlaat het onderdeel met Esc of Afsluiten .
Op de pagina 'Rekeningschema' worden alle rekeningen ingevoerd.
Van iedere rekening worden de volgende gegevens bijgehouden:
Nummer: het rekeningnummer van maximaal tien tekens.
Omschrijving: de omschrijving van de rekening (max. 40 tekens).
Met Ctrl+Enter voegt u een rekening toe; met Ctrl+Del verwijdert u een rekening uit het schema.
Is de module Koppeling met boekhouding actief met een directe koppeling naar Twinfield, Exact Online, AccountView, Multivers of SnelStart, dan kunt u het rekeningschema van uw boekhoudpakket importeren in dit onderdeel. Klik hiertoe op de knop Rekeningschema importeren of druk op Shift+Ctrl+I. Deze functie is alleen beschikbaar wanneer de instelling 'Directe koppeling met boekhoudpakket' geactiveerd is voor deze computer in computerinstellingen.
Er verschijnt een apart venster waarin u de gewenste koppeling en de gewenste administratie selecteert. Klik op 'Ok' om de import uit te voeren.
Uit het rekeningschema van SnelStart worden alleen de grootboekrekeningen geïmporteerd waarvan de rekeningnummers bestaan uit ten hoogste het aantal cijfers zoals aangegeven in boekhoudadministraties.
Op de pagina 'Speciale rekeningen' worden een aantal standaard rekeningnummers vastgelegd. Klik op één van de tabs aan de rechterkant van deze pagina om een bepaalde categorie van standaard rekeningen in te stellen.
De standaard omzetrekeningen worden gebruikt wanneer bij een artikel geen artikelgroep hoort (en dus ook geen rekeningnummers) of wanneer er bij een artikelgroep geen rekeningnummer is ingevuld. Er zijn aparte omzetrekeningen voor het boeken van de omzet voor klanten in het binnenland en in landen binnen en buiten de EU, en voor het wel of niet berekenen van BTW. Tenslotte is er een omzetrekening voor het boeken van verkoopfacturen waarop de BTW is verlegd naar de klant.
De standaard inkooprekeningen worden gebruikt wanneer bij een artikel geen artikelgroep hoort of wanneer bij de artikelgroep geen rekeningnummer is ingevuld. De standaard inkooprekeningen worden ook gebruikt wanneer bij een kostensoort geen kostengroep is vastgelegd of bij de kostengroep geen rekeningnummer is ingevuld.
Verzamelrekening debiteuren: vaste rekening die aan alle debiteuren wordt gekoppeld bij het exporteren van debiteurgegevens.
Verzamelrekening crediteuren: vaste rekening die aan alle crediteuren (leveranciers) wordt gekoppeld bij het exporteren van leveranciergegevens.
De standaardrekeningen voor de af te dragen BTW op omzet en de terug te ontvangen BTW op inkoop worden gebruikt wanneer bij een BTW-code geen rekening is vastgelegd.
BTW-verschillen: wordt gebruikt om afrondverschillen in de BTW-berekening op te boeken. Deze verschillen kunnen ontstaan wanneer een factuur over meerdere rekeningen moet worden geboekt.
BTW-verlegd (verkopen): wordt gebruikt voor het boeken en tegenboeken van het BTW-bedrag op verkoopfacturen waarop de BTW is verlegd.
BTW-verlegd (inkopen): wordt gebruikt voor het boeken en tegenboeken van het BTW-bedrag op inkoopfacturen waarop de BTW is verlegd.
Debiteuren: de rekening waarop de betalingskortingen voor verkoopfacturen worden geboekt.
Crediteuren: de rekening waarop de betalingskortingen voor inkoopfacturen worden geboekt.
Deze rekeningen worden gebruikt bij het importeren van betalingskortingen vanuit een boekhoudpakket. Gebruikt u de koppeling met SnelStart, dan kijkt het programma niet naar de rekeningen, maar naar de functie van de rekening (102 = betalingskorting).
Voorraad goederen: de rekening waarop de totale voorraadwaarde wordt geboekt.
Kostprijs omzet: de rekening waarop de totale voorraadwaarde wordt tegengeboekt.
Deze beide rekeningen worden gebruikt bij het exporteren van de totale voorraadwaarde vanuit het voorraadoverzicht. Deze functie is alleen beschikbaar voor de koppeling met SnelStart.