Terug naar website
Je bevindt je momenteel in de helpsectie van onze software, met antwoorden op veelgestelde vragen, handleidingen en hulp bij problemen. Voor volledige toegang tot onze nieuwe website, inclusief al onze producten en diensten, kun je hier klikken om naar de hoofdpagina te gaan.

Besteladvies optievenster

In dit optievenster worden instellingen gedaan voor het programma-onderdeel besteladvies.

Het optievenster wordt opgeroepen vanuit dit onderdeel met Opties of F9.

De instellingen worden bewaard per gebruiker en zijn de eerstvolgende keer dat het besteladvies wordt gebruikt weer van toepassing. Met Standaard herstelt u de standaardinstellingen van Order-Direct.

Klik op 'Sluiten' of druk op F4 om dit venster te sluiten. U kunt dit venster ook open laten staan terwijl u gegevens verzamelt in het bijbehorende programma-onderdeel.

Advies

Dit kader is alleen van toepassing in de module Meerdere filialen.

Bedrijfsvoorraad: met deze optie baseert het programma het besteladvies op het totaal van de voorraadstatussen van álle filialen. Als minimale voorraad wordt dan bijvoorbeeld de som gebruikt van de minimale voorraden van alle filialen.

Voorraad per filiaal: geeft aan dat het advies moet worden samengesteld voor ieder filiaal afzonderlijk.

Voorraadstatus

Hier geeft u aan welke artikelen in het besteladvies moeten worden opgenomen. Normaliter zijn dit de artikelen waarvan de actuele voorraad momenteel onder de minimale voorraad ligt. Soms kan het echter nuttig zijn om alle artikelen met voorraadbeheer in het advies op te nemen, bijvoorbeeld bij een artikelassortiment met een lange levertijd. Selecteer in dat geval het keuzerondje 'Alle voorraadartikelen'.

Voorraad

De selectievakjes in dit kader zijn bedoeld voor het bepalen van de actuele voorraad van een artikel. 

Standaard geldt de volgende regel:

Actuele voorraad = Laatst getelde voorraad + Totaal geleverde bestellingen - Totaal verkocht aan klanten

Deze formule kunt u als volgt uitbreiden:

Reserveringen geeft aan of de openstaande aantallen op orderbevestigingen als afname op de voorraad beschouwd moeten worden, of niet.

Losse bestellingen geeft aan of reeds ingevoerde (maar nog niet bij de leverancier geplaatste) bestellingen tot toename op de voorraad moeten worden gerekend, of niet. Met Shift+Ctrl+L opent u vanuit het hoofdvenster overzicht losse bestellingen.

Bestellingen geeft aan of reeds geplaatste maar nog niet geleverde bestellingen tot toename van de voorraad moeten worden gerekend, of niet.

Doorgaans worden al deze selectievakjes aangevinkt.

Voorraadartikel bij leverancier

Hier geeft u aan of de te verzamelen artikelen al dan niet als voorraadartikel bij hun leverancier moeten zijn gekenmerkt.

Selectie

In dit kader kunt u de selectie van de op te vragen artikelen beperken tot alleen de artikelen die voorkomen op een specifieke orderbevestiging, reparatiebon of assemblage-order. 

U kunt zo'n besteladvies overigens ook rechtstreeks oproepen vanuit orderbevestigingen, reparatiebonnen en assemblage-orders met Shift+F11.

Instellingen

Alleen voorkeurleveranciers: geeft aan of in het besteladvies alleen de artikelen bij hun voorkeurleveranciers moeten worden opgenomen. Schakelt u deze optie uit, dan worden ook de niet-voorkeurleveranciers van alle artikelen in het overzicht opgenomen. De artikelregels bij niet-voorkeurleveranciers worden getoond in grijs.

Ook X-codes: geeft aan of ook X-codes in het besteladvies moeten worden opgenomen. Standaard worden dan alleen die X-codes opgenomen die openstaan op een orderbevestiging, reparatiebon of assemblage-order. X-codes zonder reserveringen of waarvan het aantal reserveringen niet hoger is dan het aantal in bestelling worden niet standaard in het advies opgenomen. Wilt u álle X-codes zien, activeer dan ook de onderstaande optie 'Ook uitgeleverde X-codes'.

Ook uitgeleverde X-codes: normaliter worden uitgeleverde X-codes (X-codes zonder reserveringen of X-codes waarvan het aantal reserveringen niet hoger is dan het aantal in bestelling) uitgesloten van het besteladvies. Met deze optie kunt u dergelijke X-codes toch in het besteladvies laten opnemen.

Alleen franco: geeft aan dat alleen die leveranciers worden getoond voor wie het totale te bestellen bedrag tenminste gelijk is aan het bij die leverancier ingestelde franco bedrag.

Alleen artikelen met een minimale voorraad: geeft aan dat er alleen artikelen mogen worden verzameld waarbij een minimale voorraad is opgegeven, dat wil zeggen hoger dan nul.

Alleen geselecteerde leveranciers: deze instelling is alleen van toepassing wanneer u de selectie beperkt tot één bepaalde orderbevestiging, reparatiebon of assemblage-order. In dat geval geeft u met deze optie aan dat bij artikelen met meerdere leveranciers alleen de leverancier moet worden getoond die bij de betreffende bonregel is geselecteerd.

Overschot: hier kunt u aangeven of artikelen reeds bijbesteld moeten worden wanneer hun voorraad nog gelijk is aan of zelfs boven de minimale voorraad ligt. Standaard heeft deze instelling de waarde nul; alle artikelen waarvan de voorraad onder de minimale voorraad ligt worden dan verzameld.

Geeft u hier de waarde één op, dan zal Order-Direct ook alle artikelen in het besteladvies opnemen waarvan de actuele voorraad ten hoogste gelijk is aan de minimale voorraad. Geeft u de waarde twee op, dan worden alle artikelen verzameld waarvan de actuele voorraad ten hoogste één boven de minimale voorraad ligt, enzovoort. 

Voor deze optie gelden twee restricties:

  1. De minimale voorraad van het artikel bij een dergelijke 'aanvullende bestelling' moet groter zijn dan nul. Het betreft immers artikelen die u op voorraad wilt hebben.
  2. De actuele voorraad van het artikel bij een 'aanvullende bestelling' moet minder zijn dan de maximale voorraad. Anders zou bijbestellen immers geen zin hebben.
De optie 'Overschot' is handig wanneer een bestelling niet franco is. U kunt dan aanvullende bestellingen opvragen die 'bijna' besteld moeten worden om de totale bestelling franco te maken. Deze aanvullende bestellingen worden in de tabel weergegeven in een blauwe kleur en initieel niet gemarkeerd.

Extra levertijd: deze instelling is bedoeld om een extra zekerheid te kunnen inbouwen voor de levertijd van een artikel zoals afgesproken met de leverancier. Bij het markeren van adviesregels bij het opvragen houdt het programma rekening met de afgesproken levertijd, verhoogd met de instelling voor de extra levertijd. Wanneer de afgesproken levertijd bijvoorbeeld 3 dagen bedraagt, en de extra levertijd is ingesteld op 2 dagen, dan zal het programma de adviesregel markeren wanneer de leveringsdatum ten hoogste vijf dagen in de toekomst ligt. Met 'dagen' worden hier werkdagen bedoeld; zaterdagen en zondagen tellen niet mee bij de bepaling van de periode.

Leveren binnen … dagen: met deze instelling kunt u bestellingen uitsluiten die pas geleverd moeten worden (ten behoeve van een orderbevestiging, reparatiebon of assemblage-order) ná een bepaalde periode. Deze bestellingen worden dan niet getoond in het overzicht. Wanneer een bestelling betrekking heeft op meerdere orderbevestigingen, reparaties of assemblages, dan wordt gekeken naar de vroegste leveringsdatum. Bestellingen ten behoeve van de voorraad worden altijd getoond.

Selecteer na het activeren van de instelling de gewenste periode in dagen. Het programma houdt hierbij ook rekening met de standaard levertijd in werkdagen van het artikel bij de leverancier of, wanneer deze levertijd niet is ingevuld, met de standaard levertijd in werkdagen van de leverancier.

Volgorde: de volgorde waarin de artikelen in het besteladvies worden opgenomen. De standaardvolgorde is op artikelcode. Met de keuze 'bonregels' worden de artikelen getoond op volgorde van de eerste bonregel waarnaar ze verwijzen.

Perioden

Voorraadperioden: geeft aan dat bij het samenstellen van het besteladvies de voorraadperiode bij ieder artikel moet worden gebruikt. Het programma bepaalt dan mede aan de hand van de in een periode behaalde afzet de verwachte toekomstige afzet en baseert hierop het te bestellen aantal. Geef de periode op waarvoor de behaalde afzet wordt bepaald. 

Vaste afzetperiode: dit selectievakje verschijnt wanneer bij ieder artikel een eigen afzetperiode is vastgelegd. Schakel het selectievakje uit om in plaats van de ingestelde periode de afzetperiode bij ieder artikel te gebruiken.

Verkocht/gebruikt: geeft aan of bij ieder artikel in het overzicht het totaal aan verkochte en gebruikte aantallen moet worden vermeld. Na activeren van de optie geeft u de gewenste periode op waarin deze aantallen zijn behaald. De totalen hebben betrekking op het filiaal waarin die omzet is behaald op[ op alle filialen, afhankelijk van de ingestelde optie onder 'Advies'.

Prognose: geeft aan of bij ieder artikel in het overzicht het totale aantal van omzetprognoses moet worden vermeld, zoals ingevoerd bij één of meer klanten. Deze optie is alleen beschikbaar wanneer de optie Omzetprognoses' is geactiveerd in instellingen relaties. Na activeren van de optie geeft u de gewenste prognoseperiode in. De prognose-aantallen zijn niet afhankelijk van een filiaal.

Artikelen

U kunt het samen te stellen besteladvies beperken tot één artikel of alle artikelen van één bepaalde artikelgroep en al diens subgroepen. 

Artikel: het besteladvies wordt bepaald voor één artikel. Geef het gewenste artikel op in de invoervelden aan de hand van de artikelcode of de omschrijving. Vraagt u het besteladvies op met Shift+F11 vanuit artikel bekijken of artikel bewerken, dan wordt het artikel hier automatisch ingevuld.

Artikelgroep: het besteladvies wordt samengesteld voor alle artikelen van één bepaalde artikelgroep en al diens subgroepen. Geef het gewenste groepnummer op.

Alle artikelen: het besteladvies wordt bepaald voor alle artikelen. Dit is de standaardoptie.