In dit onderdeel bewerkt en print u inkoopfacturen.
Een inkoopfactuur wordt aangemaakt wanneer artikelen zijn ingekocht bij een leverancier en u hiervan een rekening ontvangt. Een inkoopfactuur is vaak het vervolg op één of meer bestelbonnen van dezelfde leverancier. U kunt inkoopfacturen echter ook 'los' aanmaken zonder dat hiervoor eerst een bestelbon is ingevoerd.
Een inkoopfactuur wordt opgevraagd aan de hand van de leverancier of aan de hand van het inkoopfactuurnummer. Type de gegevens in de daartoe bestemde invoervelden en druk op Enter. In geval van het inkoopfactuurnummer toont dit onderdeel vervolgens alle inkoopfacturen in een apart zoekvenster. De regel wordt gepositioneerd op de inkoopfactuur waarvan het nummer begint met de ingetoetste cijfers. Zoekt u op leverancier, klik dan na het opgeven van de gewenste leverancier op Openen . Alle inkoopfacturen van die leverancier worden dan getoond in een apart zoekvenster.
U kunt een inkoopfactuur ook opvragen door de inkoopfactuur met de muis vanuit een ander venster te slepen naar het invoerveld voor het factuurnummer op de pagina Algemeen óf naar de titelbalk aan de bovenzijde van het programmavenster.
Met Laatste of Ctrl+L wordt de laatst gemaakte inkoopfactuur opgevraagd, dit is de factuur met het hoogste nummer.
Met Volgende en Vorige
bladert u door de inkoopfacturen. De volgorde wordt bepaald door het huidige invoerveld. Houd de Alt-toets ingedrukt terwijl u op een knop drukt om expliciet te bladeren op volgorde van factuurnummer.
U kunt ook inkoopfacturen opvragen in de historie. Druk hiertoe eerst op Ctrl+H.
Wijzigingen in de huidige inkoopfactuur worden vastgelegd met Opslaan .
Met Adresetiket of Ctrl+F3 drukt u een etiket af van de leveranciergegevens op de huidige inkoopfactuur (
adresetiket).
Is op de inkoopfactuur een afleveradres vastgelegd dan drukt u met Afleveradresetiket een adresetiket van het afleveradres af (
adresetiket).
Beschikt u over de module Serienummers dan voert u serienummers bij de artikelen op deze inkoopfactuur in op de pagina 'Inkoopregels'. U kunt ze later selecteren bij het maken van assemblage-orders, reparatiebonnen, verzendbonnen, losse verkoopfacturen en garantiebewijzen.
U kunt hier alleen serienummers vastleggen op regels die niet verwijzen naar een bestelbon. Zijn er serienummers ingevoerd bij het binnenboeken van de bestelregels op een voorgaande bestelbon, in de bestelbon zelf of in Expeditie, dan kunt u ze hier niet aanpassen.
Klik op de pagina op Serienummers of druk op Shift+Ctrl+S. Er verschijnt dan een apart venster waarin de inkomende serienummers worden ingevoerd.
Het aantal in te voeren nummers wordt bepaald door het aantal artikelen op de inkoopregel. Komt eenzelfde artikel meerdere keren voor op de factuur, dan worden de serienummers ingevoerd voor het totale aantal van dat artikel op de inkoopfactuur.
Druk op F4 of klik op OK om de serienummers vast te leggen. De wijzigingen worden pas daadwerkelijk opgeslagen bij het opslaan van de inkoopfactuur.
Met Serienummers tonen/verbergen aan de rechterzijde van de pagina of met Shift+Ctrl+Alt+S toont het programma steeds de bij een regel vastgelegde serienummers met de eventuele aantallen in een lijst rechtsboven op de pagina.
Vraag een overzicht op van alle serienummers bij het geselecteerde artikel door op Serienummers te klikken terwijl u Ctrl vasthoudt. Het onderdeel serienummers wordt dan opgestart.
Voor een overzicht van alle bij deze bestelbon vastgelegde serienummers klikt u op Serienummers terwijl u Shift vasthoudt.
Met Vernieuwen in de knoppenbalk of F5 vraagt u de gegevens van de huidige inkoopfactuur opnieuw op. U ziet dan in alle pagina's de actuele gegevens.
Deze functie is alleen beschikbaar wanneer er nog geen factuurgegevens zijn gewijzigd; u dient de wijzigingen dan eerst op te slaan.
Met de module Documentbeheer koppelt u één of meer documenten aan de huidige inkoopfactuur.
Klik hiertoe met de rechtermuis in het factuurvenster en selecteer de optie 'Document toevoegen' of druk op Ctrl+Alt+D. Er verschijnt dan een nieuw venster waarmee u een bronbestand als document toevoegt aan de inkoopfactuur, voorzien van een omschrijving, een documentgroep en een documentsoort.
Dit venster verschijnt automatisch wanneer u een bestand naar het factuurvenster sleept, bijvoorbeeld vanuit de Windows Verkenner.
Druk op Esc of klik op Afsluiten om het onderdeel te verlaten.
Mochten er in de inkoopfactuur wijzigingen zijn aangebracht, dan vraagt het programma of deze alsnog moeten worden opgeslagen.