De openstaande posten van een relatie opvragen
Betalingsinformatie van een klant bewerken
Betalingsafspraken bekijken en bewerken
Betalingen importeren uit de boekhouding
Betalingen importeren uit een Excelbestand
Betalingen importeren uit een Exact Online-bestand
Alle openstaande betalingen ongedaan maken
Alle openstaande betalingen verwerken
De betalingsgegevens van een klant opvragen
De historie van een verkoopfactuur opvragen
In dit onderdeel worden betalingen van klanten en aan leveranciers binnengeboekt op hun openstaande facturen. Wanneer een openstaande factuur volledig is voldaan dan wordt deze gemarkeerd als 'betaald'. Naast de betalingen van (inkoop)facturen kunnen ook aanbetalingen voor orderbevestigingen worden binnengeboekt.
In dit onderdeel kunnen ook deelbetalingen worden ingevoerd.
Bij het opstarten van het onderdeel vraagt het programma naar de medewerkernaam.
Deze naam wordt vastgelegd bij alle te verrichten binnenboekingen.
Het binnenboeken van betalingen gebeurt in twee stappen.
Eerst worden betalingen binnengeboekt bij één of meer openstaande facturen of aanbetalingen voor iedere klant of leverancier afzonderlijk.
Daarna worden al deze 'openstaande betalingen' in één keer verwerkt. Totdat openstaande betalingen zijn verwerkt kunt u ze nog wijzigen of annuleren. U kunt ook tussentijds dit onderdeel verlaten en later verdergaan met binnenboeken.
Links in het venster wordt steeds de status van alle openstaande betalingen getoond voor de geselecteerde betalingssoort. Met Niet verwerkte betalingen vraagt u een afdrukvoorbeeld op van alle nog niet verwerkte betalingen.
U kunt betalingen binnenboeken voor zowel verkoopfacturen als inkoopfacturen. Daarnaast kunt u ook aanbetalingen binnenboeken.
Selecteer bovenin de knoppenbalk aan de rechterzijde van het venster eerst de gewenste betalingssoort.
Als verwerkingsdatum wordt standaard de huidige systeemdatum gebruikt.
Pas de verwerkingsdatum desgewenst aan in het datumveld linksboven in het venster.
Vraag de openstaande facturen of aanbetalingen van een klant of leverancier op door diens sorteernaam of relatienummer in te geven. Gebruik hierbij eventueel het zoekvenster relaties.
U kunt ook een factuurnummer, inkoopfactuurnummer of ordernummer van de betreffende relatie intoetsen.
Wanneer u een bedrag opgeeft bij '(Factuur)bedrag' dan zoekt het programma naar een openstaande factuur of aanbetaling waarvan het bedrag gelijk is aan het opgegeven bedrag.
Alle openstaande facturen of aanbetalingen van de relatie worden verzameld en getoond in het overzicht. Hierin zijn ook de facturen of aanbetalingen opgenomen die vandaag zijn binnengeboekt.
Wanneer bij een klant een betalingsconditie is vastgelegd en een verkoopfactuur valt nog binnen de termijn van deze conditie dan wordt het bijbehorende percentage naast het factuurbedrag getoond.
Verkoopfacturen die tijdelijk zijn uitgesloten van aanmaningen en herinneringen worden weergegeven met . Facturen waarvan de uitsluiting inmiddels is afgehandeld worden weergegeven met
.
U markeert een factuur of aanbetaling als volledig betaald door met de muis op de tabelregel te dubbelklikken of in het overzicht op de spatiebalk te drukken.
Is er sprake van een deelbetaling van een factuur dan geeft u het bedrag op in het invoerveld 'Betaling'.
Pas de betaaldatum aan in het invoerveld 'betaald op'.
De betaaldatum kan per post verschillen.
Wanneer er een groter bedrag van een klant is binnengekomen, klik dan op Bedrag verdelen en geef het totaal ontvangen bedrag op in het invoervenster dat dan verschijnt.
Het programma probeert vervolgens om dit bedrag exact over de openstaande verkoopfacturen te verdelen. Lukt dit niet, dan wordt het bedrag verdeeld over de oudste facturen.
Is er sprake van een betalingskorting op het te betalen bedrag van een factuur, selecteer dan deze factuur en activeer het selectievakje 'Betalingskorting'.
Er verschijnt een invoerveld waarin u het verleende kortingsbedrag invoert.
In het tekstvenster aan de onderzijde kunt u betalingsinformatie kwijt, zoals opmerkingen en met de klant gemaakte afspraken.
Deze informatie wordt telkens meteen vastgelegd; u hoeft ze niet expliciet op te slaan.
Een sterretje in de meest rechtse kolom van de tabel duidt op een betalingsafspraak met de klant over de betreffende factuur.
U kunt deze afspraak bekijken en bewerken met de knop Betalingsafspraak of Shift+F4.
Klik op Opslaan om de gemarkeerde betalingen binnen te boeken. De aantallen aan de bovenzijde worden dan automatisch bijgewerkt.
Het venster wordt vervolgens leeggemaakt, zodat u de volgende klant of leverancier kunt selecteren.
Beschikt u over een directe koppeling met Twinfield of Exact Online, een COM Client Access-licentie van AccountView of de Gateway van SnelStart, klik dan op Betalingen importeren uit boekhouding of druk op Shift+Ctrl+I om betalingen van verkoop- of inkoopfacturen (afhankelijk van de geselecteerde factuursoort) te importeren vanuit uw boekhoudpakket.
Een betaling is een boeking op één van de kas/bank/giro-dagboeken waarvan het document- of factuurnummer overeenkomt met een factuurnummer in Order-Direct. De boekingen in Twinfield, AccountView en SnelStart worden als nog niet verwerkte betalingen in Order-Direct geïmporteerd.
Deze functie is beschikbaar wanneer u de instelling 'Directe koppeling met boekhoudpakket' heeft ingeschakeld voor deze computer in computerinstellingen.
Bij het importeren van betalingen van verkoopfacturen en inkoopfacturen uit SnelStart maakt het programma een logbestand aan in de map met tijdelijke bestanden in de map met programmagegevens. In het logbestand wordt aangegeven naar welke factuurnummers wordt gezocht en of hierbij betalingen zijn gevonden.
Met de koppeling met Exact Online kunt u ook alleen betalingen van openstaande facturen van één bepaalde relatie importeren, als volgt: vraag eerst de gewenste relatie op en klik vervolgens op de knop 'Importeren' terwijl u Ctrl ingedrukt houdt.
Met de module Koppeling met boekhouding kunt u ook betalingen van verkoopfacturen en inkoopfacturen importeren uit een Excelbestand.
Neem in dit Excelbestand tenminste drie kolommen op met het factuurnummer (of het afdelingsfactuurnummer), de betaaldatum en het betaalde bedrag. In plaats van het betaalde bedrag kunt u ook het nog openstaande bedrag importeren; het programma bepaalt dan zelf het bijbehorende betaalde bedrag. In een vierde kolom neemt u desgewenst het bedrag van de betalingskorting op (alleen bij betalingen van verkoopfacturen).
Selecteer de optie 'Betalingen importeren...' in het menu 'Betalingen'. Er verschijnt een venster waarin u het Excel-importbestand selecteert.
Geef aan welke kolommen de te importeren gegevens bevatten. Geef ook aan of bestaande betalingen mogen worden overschreven door de gegevens uit het Excelbestand. Het betreft dan alleen nog niet verwerkte betalingen; betalingen van facturen die al volledig betaald zijn worden bij het importeren altijd genegeerd.
Klik op 'Importeren' om de betalingsgegevens te importeren uit het Excelbestand.
Tijdens het importeren maakt het programma een logbestand aan in de map met tijdelijke bestanden in de map met programmagegevens. In het logbestand wordt aangegeven naar welke factuurnummers wordt gezocht en of de betalingen konden worden verwerkt.
Na het sluiten van het importvenster worden de totalen bijgewerkt in 'Status'.
Gebruikt u de koppeling met Exact Online, dan kunt u ook betalingen van verkoopfacturen en inkoopfacturen importeren uit een XML-bestand dat vanuit Exact Online is aangemaakt.
Deze importfunctie dient als alternatief voor de directe betalingenimport vanuit Exact Online; met de API van Exact Online is het nl. niet mogelijk om een betaling voor meerdere facturen te herkennen. Met de XML-importfunctie kan dat wel. U kunt beide functies (directe import en XML-import) naast elkaar gebruiken, of alleen de XML-import.
U maakt een XML-exportbestand als volgt aan in Exact Online:
Selecteer de optie 'Betalingen uit Exact Online importeren...' in het menu 'Betalingen'. Er verschijnt een venster waarin u het zojuist in de downloadmap aangemaakte XML-importbestand selecteert.
Geef ook aan of bestaande betalingen mogen worden overschreven door de gegevens uit het XML-bestand. Het betreft dan alleen nog niet verwerkte betalingen; betalingen van facturen die al volledig betaald zijn worden bij het importeren altijd genegeerd.
Klik op 'Importeren' om de betalingsgegevens te importeren uit het XML-bestand. Na de import worden de totalen bijgewerkt in 'Status'.
Wilt u de uit het XML-bestand ingelezen gegevens exporteren naar Excel om deze nader te kunnen bekijken, houd dan Ctrl ingedrukt terwijl u op de knop 'Importeren' klikt.
Met Verwijderen maakt u alle openstaande betalingen ongedaan voor de geselecteerde betalingssoort.
Ook alle bij deze betalingen ingevoerde betalingskortingen worden dan ongedaan gemaakt.
Klik op Verwerken om alle openstaande betalingen definitief door te voeren.
U kunt ze dan niet meer ongedaan maken.
In dit onderdeel kunt u een aantal overzichten afdrukken die betrekking hebben op betalingen van de geselecteerde betalingssoort:
Klik op Afdrukvoorbeeld voor een voorbeeld op het scherm.
Met Shift+Ctrl+B vraagt u de betalingsgegevens van de huidige klant op.
Met Factuurhistorie of Ctrl+Alt+F roept u (in een apart venster) een overzicht op van alle handelingen die op de geselecteerde factuur zijn verricht.
U kunt dit venster open laten staan; bij het selecteren van een andere factuur wordt het venster automatisch bijgewerkt.
Tenslotte kunt u met Kladkasboek de factuurbedragen van alle gemarkeerde verkoopfacturen ineens overbrengen naar het kladkasboek.
De betaalwijze van deze facturen wordt dan gewijzigd in 'contant'. Bovendien wordt de medewerkernaam op iedere factuur gewijzigd in de naam die is opgegeven bij het opstarten van dit onderdeel.
Na het aanmaken van de boekingen wordt het huidige overzicht bijgewerkt.
Druk op Esc of klik op Afsluiten om het onderdeel te verlaten.