In dit onderdeel worden een aantal instellingen ingegeven voor het gebruik van reparaties en reparatiebonnen.
Het onderdeel wordt vanuit het hoofdmenu opgestart. U kunt ook met de muis op de knop van het onderdeel reparatiebonnen in de menubalk klikken terwijl u Ctrl én Alt ingedrukt houdt.
Sla de instellingen op door op OK te klikken of op F4 te drukken. Het onderdeel wordt dan ook afgesloten. Verlaat het onderdeel zonder wijzigingen op te slaan met Annuleren of Esc.
Standaard afdeling: de afdeling die standaard wordt toegewezen aan nieuwe reparatiebonnen.
Standaard status: hebt u reparatiestatussen vastgelegd op de pagina
Statussen dan kunt u hier een standaard status opgeven die wordt ingevuld op iedere nieuwe reparatiebon.
Reparatiekaart: geeft aan in welke gevallen tegelijk met een nieuwe reparatiebon automatisch de bijbehorende reparatiekaart moet worden afgedrukt.
Negatieve voorraad: geeft aan hoe het programma dient te reageren in geval van een dreigende negatieve voorraad tijdens het maken van een reparatiebon.
Maximale reparatieduur: hiermee geeft u aan hoe lang het maximaal mag duren voordat een reparatie is afgerond. Deze instelling wordt gebruikt in overzicht reparaties om te kunnen bepalen of reparaties die geruime tijd geleden zijn aangemaakt en nog niet gereed zijn gemeld in een rode kleur moeten worden weergegeven.
Reparatietijd afronden op: de tijdsduur in minuten waarop u de reparatietijd op een reparatiebon wilt afronden wanneer u het programma deze tijd laat berekenen met Shift+Alt+W.
Reparatietijd afronden naar boven: geeft aan of de reparatietijd naar boven moet worden afgerond in de eenheden zoals hierboven ingesteld. Een tijdsduur van 9:00 tot 10:40 uur in kwartieren wordt dan 1,75 uur ipv. 1,50 uur.
Hier geeft u de maximale aantallen regels op voor de klachtomschrijving en de klant- en monteuropmerkingen op reparatiebonnen. De waarde voor de klachtomschrijving wordt alleen gebruikt wanneer u gebruik maakt van de uitgebreide klachtomschrijving (zie verder).
Monteurnaam op nieuwe bonnen: wanneer deze instelling actief is, dan wordt op nieuwe reparatiebonnen de medewerkernaam van de monteur geplaatst die behoort bij de regio van de betreffende klant of machine. De medewerkernaam zoals opgegeven bij het starten van de bon wordt dan overschreven. Deze optie werkt alleen wanneer de instelling 'Relaties' of 'Machines' in regio's is geactiveerd.
Nieuwe reparaties als prijsopgave: geeft aan dat de status van nieuwe reparatiebonnen automatisch op 'Prijsopgave' moet worden gezet. Hiermee wordt voorkomen dat op de bon geplaatste artikelen meteen meetellen als reserveringen op de voorraad.
'Nieuwe bon' bij nieuwe reparaties: geeft aan of bij nieuwe reparaties automatisch de instelling 'Nieuwe bon' moet worden geactiveerd. In dat geval wordt er een reparatiebon afgedrukt met een afwijkende layout (
lege reparatiebon), mits op deze bon nog geen artikelen zijn vastgelegd.
Bijlagen ook bij e-mail factuur: geeft aan of voor reparatiebonnen standaard de bijlagen bij de reparatiebon ook moeten worden meegestuurd met de e-mail van de uiteindelijke verkoopfactuur. Deze instelling kan op de reparatiebon zelf worden aangepast.
Uitvoering plannen: de standaardinstelling voor 'Uitvoering plannen' op nieuwe reparatiebonnen. Deze instelling maakt deel uit van de module Magazijnbeheer.
Handtekening klant: geeft aan dat bij nieuwe reparatiebonnen de instelling 'Handtekening klant' moet worden geactiveerd die aangeeft dat ruimte moet worden afgedrukt voor de handtekening van de klant.
Bonregels: geeft aan of bij nieuwe reparatiebonnen automatisch de instelling 'Bonregels' moet worden geactiveerd, die aangeeft of op de reparatiebon de artikel- en opmerkingsregels moeten worden afgedrukt.
Ook verborgen regels: geeft aan of bij nieuwe reparatiebonnen automatisch de instelling 'Ook verborgen regels' moet worden geactiveerd, die aangeeft of op de reparatiebon ook de verborgen regels moeten worden afgedrukt.
Verkoopinformatie: geeft aan of op nieuwe reparatiebonnen de optie voor het afdrukken van verkoopinformatie moet worden geactiveerd. Deze optie is alleen beschikbaar wanneer de artikelinstelling 'Verkoopinformatie' actief is.
Afbeeldingen: geeft aan of op nieuwe reparatiebonnen de optie voor het afdrukken van artikelafbeeldingen moet worden geactiveerd.
Standaard adres: geeft aan welk adres van de klant automatisch op een nieuwe reparatiebon wordt geselecteerd; het vestigingsadres of het factuuradres.
Notitietekst overnemen: geeft aan of bij het aanmaken van een reparatiebon vanuit een notitie de tekst van de notitie moet worden overgenomen op de nieuwe reparatiebon en zo ja, als klacht, klantopmerkingen of monteuropmerkingen. Bij een klacht van één regel wordt de tekst overgenomen als klantopmerkingen in plaats van als klacht.
Taaktekst overnemen: geeft aan of bij het aanmaken van een reparatiebon vanuit een taak de tekst van de taak moet worden overgenomen op de nieuwe reparatiebon en zo ja, als klacht, klantopmerkingen of monteuropmerkingen. Bij een klacht van één regel wordt tekst overgenomen als klantopmerkingen in plaats van als klacht.
Netto prijzen: geeft aan dat de prijzen van alle artikelen op reparatiebonnen netto zijn, dwz. zonder korting. Aktieprijzen zijn dan eveneens niet van toepassing.
Reparatie-etiket: geeft aan of bij een nieuwe reparatiebon automatisch een bijbehorend etiket moet worden afgedrukt.
Monteurnaam overnemen: met deze instelling wordt de naam van de medewerker die de reparatie aanneemt automatisch overgenomen als monteurnaam. Deze instelling is bedoeld voor bedrijven waar monteurs reparaties meestal zelf aannemen. Wanneer aan de monteur een wagen uit het wagenpark gekoppeld is, dan wordt tevens de betreffende wagen ingevuld.
gefactureerde bon wijzigen: geeft aan of het toegestaan is om een eenmaal gefactureerde reparatiebon naderhand alsnog te wijzigen.
Arbeidsloon splitsen: geeft aan of bij het laten bepalen van het arbeidsloon op een reparatiebon met Shift+Alt+W, aan de hand van de monteur, reparatiedatum en -tijden, de uren in werktijd, overwerk en nachtdienst onder aparte artikelcodes moeten worden geboekt, of onder één en dezelfde artikelcode
Servicerapporten: hiermee geeft u aan of op reparatiebonnen het nummer van een servicerapport kan worden ingevoerd. Deze optie is bijvoorbeeld handig voor bedrijven die werken met een buitendienst die gebruik maakt van een eigen nummering van bonnen.
Rapportnummer overnemen: geeft aan dat op iedere nieuwe reparatiebon het nummer van die reparatiebon moet worden ingevuld als nummer van het servicerapport. Maakt u geen gebruik van deze optie, dan is het servicerapportnummer initieel leeg.
Rapportnummer controleren: hiermee geeft u aan of bij het invoeren of wijzigen van het nummer van een servicerapport gecontroleerd moet worden of dit nummer reeds voorkomt bij een andere reparatiebon, en zo ja, een waarschuwing geven. Uitschakelen van deze optie maakt het mogelijk om het servicerapportnummer voor andere doeleinden te gebruiken.
Online: beschikt u over de module Machines en onderhoud in de WEB-applicatie of gebruikt u de Werkbon app, geef dan met deze instelling aan of nieuwe reparatiebonnen automatisch online mogen worden bewerkt in de WEB-applicatie of Werkbon app.
Arbeidstijd handmatig invullen in WEB-applicatie: geeft aan of de arbeidstijd in uren en minuten handmatig kan worden vastgelegd op een reparatiebon in de WEB-applicatie.
Alleen afgehandelde bonnen factureren: met deze instelling geeft u aan dat reparatiebonnen alleen mogen worden gefactureerd wanneer zij niet alleen 'gereed' maar ook als 'afgehandeld' zijn gemeld. Deze instelling is alleen van toepassing bij het factureren met een losse factuur in facturen. Bij het automatisch factureren is de instelling in het bijbehorende optievenster van toepassing.
Werkzaamheden overnemen op factuur: legt u werkzaamheden vast op reparatiebonnen met de module Werkzaamheden, dan geeft deze optie aan of bij het factureren van een reparatiebon de geselecteerde werkzaamheden als losse opmerkingsregels op de factuur moeten worden overgenomen.
Alleen monteurs als uitvoerende: geeft aan of in het veld 'Uitgevoerd door' op reparatiebonnen alleen kan worden geselecteerd uit de medewerker die als monteur zijn aangemerkt in medewerkers. Is deze instelling niet actief, dan mag voor de uitvoerende uit alle medewerkers worden gekozen.
Meerdere monteurs op één bon: geeft aan of op een reparatiebon meerdere monteurs kunnen worden vermeld. In dat geval wordt de monteurnaam opgenomen bij de tekstregels die bij het arbeidsloon op de bon worden geplaatst wanneer u op Shift+Alt+W drukt, wordt er geen monteur afgedrukt in het vakje onderaan reparatiebonnen en wordt niet gecontroleerd of er reeds arbeidsloon op de bon is vermeld. Deze instelling kan alleen worden gebruikt wanneer de instelling 'reparatietijden registreren' actief is.
Nieuwe boeking in urenregistratie voor monteur: geeft aan of nieuwe boekingen in de urenregistratie vanuit een reparatiebon op naam van de monteur op die reparatiebon moeten worden aangemaakt. Schakel de instelling uit om de boekingen te laten aanmaken op naam van de aannemer van de reparatiebon.
Externe reparaties: geeft aan of gebruik wordt gemaakt van reparaties bij een externe reparateur of onderhoudsdienst. In dat geval kan een machine worden opgestuurd ter reparatie, vergezeld van een reparatiebrief.
Klantgegevens op reparatiebrief: geeft aan of op reparatiebrieven bij externe reparaties standaard de klantgegevens van de bijbehorende reparatiebon moeten worden afgedrukt. U kunt deze instelling op de reparatiebrief aanpassen.
Keuringen: geeft aan of gebruik wordt gemaakt van het vastleggen en afdrukken van gegevens voor het keuren van machines of onderdelen van machines. U kunt de standaardkeuringen binnen Order-Direct en/of van zelf samen te stellen keuringssoorten met de module Vrije velden: keuringen gebruiken. De gegevens van iedere keuring worden vastgelegd in een reparatiebon.
Ook standaardkeuringen: geeft aan of u de standaardkeuringen wilt gebruiken of in het verleden hebt gebruikt. Deze optie is alleen beschikbaar in de module Vrije velden: keuringen. Hiermee geeft u aan dat u naast het vastleggen van keuringsgegevens in de vrije keuringsvelden gebruik wilt blijven maken van de functies voor standaardkeuringen.
Notities automatisch afhandelen: geeft aan of bij het afhandelen van een reparatiebon automatisch de eventueel aan die bon gekoppelde notities als afgehandeld moeten worden gemarkeerd. Wordt de 'afgehandeld' status van de reparatiebon weer ongedaan gemaakt, dan wordt ook de status van alle gekoppelde notities bijgewerkt. Deze optie is alleen beschikbaar in de module CRM.
Taken automatisch voltooien: geeft aan of bij het afhandelen van een reparatiebon automatisch de eventueel aan die bon gekoppelde taken als voltooid moeten worden gemarkeerd. Wordt de 'afgehandeld' status van de reparatiebon weer ongedaan gemaakt, dan wordt ook de status van alle gekoppelde taken bijgewerkt. Deze optie is alleen beschikbaar in de module CRM.
Op deze pagina geeft u aan welke gegevens u op reparatiebonnen wilt vastleggen.
Aanmelddatum: geeft aan of op reparatiebonnen ook de datum van aanmelden door de klant kan worden vastgelegd.
Aanmeldtijd: geeft aan of op reparatiebonnen naast de aanmelddatum ook het tijdstip van aanmelden kan worden vastgelegd.
Geplande tijdstip en duur van uitvoeren: geeft aan of bij het maken van een reparatiebon het geplande aanvangstijdstip en de duur van uitvoeren kunnen worden vastgelegd.
Reparatietijden: geeft aan of bij het maken van een reparatiebon ook de daadwerkelijke begintijd, eindtijd en eventuele pauze van een reparatie ingevoerd kunnen worden.
Pauzeduur: geeft aan of bij het registreren van de reparatietijden ook een eventuele pauzeduur kan worden ingevoerd op de reparatiebon. Deze instelling kan niet worden geactiveerd wanneer u gebruik maakt van de mogelijkheid om het arbeidsloon te splitsen in meerdere boekingen (zie hieronder).
Naam afhaler en afhaaldatum: geeft aan of bij het afhandelen van een reparatiebon de naam van de afhaler met de afhaaldatum kan worden vastgelegd.
Wagen: geeft aan of op reparatiebonnen de wagen van de monteur, zoals ingesteld in Wagenpark, kan worden vastgelegd.
Kilometerstand: met deze instelling worden kilometerstanden geregistreerd op reparatiebonnen. De actuele kilometerstand wordt dan steeds opgeslagen bij de wagen van de monteur op de reparatiebon.
Server downtijd: de tijdsduur dat een server of andere machine inactief is geweest als gevolg van een storing of reparatie.
Impactcode: een zelf te bepalen code die aan een storing of reparatie kan worden toegekend.
In deze lijst geeft u aan welke van de velden verplicht moeten worden ingevoerd bij het aanmaken van een nieuwe reparatiebon of het bewerken van een bestaande reparatiebon in reparatiebon bewerken. Is een verplicht veld niet ingevuld dan kunnen de wijzigingen in de reparatiebon niet worden opgeslagen.
Machinenummer: geeft aan of het verplicht is om een bestaand machinenummer op te geven bij het maken van een reparatiebon. Activeert u deze instelling niet dan maakt het programma bij het opslaan van een nieuwe reparatiebon zonder machinenummer automatisch een nieuwe machine aan met hetzelfde nummer als de reparatiebon. Deze instelling is alleen van toepassing in de module Machines en onderhoud.
Tellerstand: geeft aan of op iedere nieuwe reparatiebon verplicht een tellerstand moet worden opgegeven. Deze instelling is alleen van toepassing in de module Machines en onderhoud en wanneer de instelling 'Tellerstanden bijhouden' is geactiveerd in instellingen machines.
Op deze pagina worden maximaal 15 reparatiecategorieën vastgelegd. Iedere reparatiebon valt in één van deze categorieën. Denk hierbij aan 'Garantie', 'Ongerepareerd retour', 'Project', etc. Per categorie kan worden aangegeven of de bijbehorende reparatiebonnen wel of niet gefactureerd moeten worden.
Daarnaast kan bij alle 'factureren'-categorieën in het kader 'Factuuradres' desgewenst een klant worden vastgelegd; het factuuradres van deze klant wordt dan gebruikt wanneer van een reparatiebon uit de betreffende categorie een factuur wordt gemaakt. Deze instelling wordt toegepast vóór een eventueel ingesteld factuuradres aan de hand van een bedrijfssoort.
De rechterbovenhoek van deze pagina toont steeds het unieke interne nummer van de geselecteerde categorie. U gebruikt dit nummer bijvoorbeeld wanneer u reparatiegegevens wilt importeren uit een Excelbestand of aanleveren met de API.
Gebruikt u de Werkbon app dan selecteert u bij iedere categorie één van de bij de printeractiviteit online reparatiebon vastgelegde e-mailteksten. De e-mailtekst wordt gebruikt wanneer een e-mail wordt verzonden van een online reparatiebon met de betreffende categorie. Zie hier voor de te gebruiken indicatoren in zo'n e-mailtekst.
Druk op F2 om een omschrijving in te voeren of te wijzigen. Gaat het om een categorie die aangeeft dat de reparatiebon gefactureerd moet worden, activeer dan het bijbehorende selectievakje.
Pas de volgorde waarin de categorieën in de diverse onderdelen worden weergegeven aan met Omhoog of Omlaag
.
Reparatiedatum ipv. aanmaakdatum: geeft aan dat de reparatiedatum op de reparatiebon moet worden afgedrukt, en niet de aanmaakdatum van de bon.
Ruimte voor tijden en kilometers: geeft aan of op reparatiebonnen ruimte wordt gereserveerd voor het invullen van werktijden, reistijden en aantallen kilometers, mits de reparatiebon nog niet gereed is gemeld.
Printertekst voor handtekening klant: geeft aan of op de afdruk van reparatiebonnen een speciale printertekst moet worden toegepast voor de handtekening van de klant.
Omschrijving servicecontract: geeft aan dat in geval van een reparatiebon die moet worden gefactureerd en die betrekking heeft op een machine met een geldig servicecontract, de omschrijving van dat servicecontract onderaan de bon moet worden afgedrukt.
Categorie: geeft aan of onder aan de reparatiebon de reparatiecategorie moet worden afgedrukt.
Bonregels centreren: geeft aan of het gedeelte van de reparatiebon met de bonregels horizontaal gecentreerd moet worden afgedrukt. Wanneer u deze optie uitschakelt, dan wordt het gedeelte met de bonregels links op het papier afgedrukt.
Achtergrondkleur in vakken: geeft aan of de vakjes op de reparatiebon worden afgedrukt met de achtergrondkleur zoals ingesteld in printerinstellingen.
Kaders om vakken: geeft aan of rondom de vakjes op reparatiebonnen kaders moeten worden afgedrukt. Is de achtergrondkleur uitgeschakeld dan worden altijd kaders afgedrukt.
Vaktitels altijd afdrukken: geeft aan of de titel linksboven in de vakjes altijd moet worden afgedrukt, ook als een vakje geen gegevens bevat.
Soorten werkzaamheden: geeft aan of bij de werkzaamheden bovenaan de reparatiebon ook de omschrijving van de soort werkzaamheden boven iedere soort van werkzaamheden moet worden afgedrukt.
Landinstellingen toepassen: geeft aan of het afdrukken van produktnummers, statistieknummers, landnamen van de fabrikant en/of de regelgewichten van de artikelen op de reparatiebon, zoals aangegeven bij het land van het afleveradres, op reparatiebonnen moeten worden afgedrukt.
Horizontale lijn onder iedere regel: geeft aan of onderaan iedere regel een horizontale lijn moet worden afgedrukt.
Handtekening voor akkoord: geeft aan op prijsopgaven ruimte moet worden opengelaten waarin een klant zijn of haar handtekening kan zetten voor akkoord.
Keuze machine keuren: geeft aan of op prijsopgaven een selectievakje met begeleidende tekst wordt afgedrukt waarin de klant kan aangeven of de machine tevens gekeurd moet worden. Deze optie wordt alleen toegepast als de vorige optie 'Handtekening voor akkoord' actief is.
Monteuropmerkingen: geeft aan of bij het e-mailen van een reparatiebon ook de monteuropmerkingen in de e-mail moeten worden opgenomen.
Handtekening voor accoord: geeft aan of onderaan de e-mail van een reparatiebon een streep en de tekst 'Handtekening voor accoord' moeten worden opgenomen met daarboven ruimte voor de handtekening van de klant.
Prijzen: geeft aan of op de originelen prijzen worden afgedrukt. Deze instelling is ook van toepassing op het al dan niet vermelden van de prijzen bij het rechtstreeks e-mailen van reparatiebonnen. De instelling is niet van toepassing op het afdrukken en e-mailen van prijsopgaven; hierop worden de prijzen altijd vermeld.
Totaalbedrag: geeft aan of op originelen het totaalbedrag moet worden afgedrukt. Deze instelling is ook van toepassing bij het e-mailen van reparatiebonnen. Op prijsopgaven wordt altijd het totaalbedrag vermeld.
Serienummers: geeft aan of de serienummers bij een artikel onder de artikelomschrijving moeten worden afgedrukt op het origineel van de reparatiebon. Deze instelling is beschikbaar in de module Serienummers.
Datum bij serienummers: geeft aan of bij ieder serienummer onder een artikelomschrijving op een originele reparatiebon ook de bijbehorende datum moet worden afgedrukt. Deze instelling is alleen beschikbaar wanneer er een datum kan worden vastgelegd bij een serienummer, zoals aangegeven in artikelinstellingen.
Lokaties: geeft aan of op de originelen de lokaties van de onderdelen worden vermeld.
Werkzaamheden: beschikt u over de module Werkzaamheden dan geeft deze instelling aan dat de in een reparatie geselecteerde werkzaamheden op het origineel van de reparatiebon moeten worden afgedrukt.
Monteuropmerkingen: geeft aan of de monteuropmerkingen op het origineel moeten worden afgedrukt.
Prijzen: geeft aan of op de kopieën prijzen worden afgedrukt.
Totaalbedrag: geeft aan of op de kopieën het totaalbedrag moet worden afgedrukt.
Serienummers: geeft aan of de serienummers bij een artikel onder de artikelregel moeten worden afgedrukt op de kopie reparatiebon. Deze instelling is alleen beschikbaar in de module Serienummers.
Datum bij serienummers: geeft aan of bij ieder serienummer onder een artikelomschrijving op een kopie reparatiebon ook de bijbehorende datum moet worden afgedrukt. Deze instelling is alleen beschikbaar wanneer er een datum kan worden vastgelegd bij een serienummer, zoals aangegeven in artikelinstellingen.
Lokaties: geeft aan of op de kopieën de lokaties van de onderdelen worden vermeld.
Werkzaamheden: beschikt u over de module Werkzaamheden dan geeft deze instelling aan dat de in een reparatie geselecteerde werkzaamheden op de kopie van de reparatiebon moeten worden afgedrukt.
Monteuropmerkingen: geeft aan of de monteuropmerkingen op de kopie moeten worden afgedrukt.
Aantekeningen: geeft aan of onderaan de kopie van een reparatiebon een aantal regels moeten worden afgedrukt waarin aantekeningen kunnen worden geschreven.
Deze instellingen zijn beschikbaar in de module Machines en onderhoud. Hier geeft u aan welk adres moet worden afgedrukt wanneer er sprake is van een machinelokatie die afwijkt van het klantadres op de reparatiebon.
Niet afdrukken: de machinelokatie wordt niet afgedrukt.
Afdrukken als adres: de machinelokatie wordt afgedrukt als adres, in plaats van het klantadres. Deze optie is ook van toepassing op het afdrukken van standaard keuringsrapporten.
Apart afdrukken: de machinelokatie wordt apart op de reparatiebon afgedrukt.
Netto prijs per stuk in totaalkolom: geeft aan of in de kolom met het regeltotaal in plaats van dat regeltotaal de netto prijs per stuk wordt afgedrukt. Deze instelling wordt alleen toegepast wanneer de relatie op de reparatiebon een wederverkoper is.
Hier geeft u de paginahoogte in pixels op voor de eerste pagina en voor de overige pagina's van een reparatiebon. Deze hoogten hoeven alleen bij benadering te worden ingevoerd en dienen om te voorkomen dat de verticale lijnen tussen de kolommen op een reparatiebon te kort zijn of te lang doorlopen. Zijn de lijnen te kort, verhoog dan de paginahoogte. Lopen de lijnen te ver door, verlaag dan de paginahoogte.
Hoogte: de gewenste hoogte in tiende millimeters van de afbeeldingen bij artikelen.
In aparte kolom: geeft aan of artikelafbeeldingen in een aparte kolom op de reparatiebon worden afgedrukt. Activeer deze kolom 'Afbeelding' dan op de volgende pagina Opmaak bij 'Kolommen' en geef hierbij de gewenste kolombreedte aan. Schakelt u deze instellling uit dan worden de afbeeldingen in de kolom met de artikelomschrijvingen en opmerkingen afgedrukt, direct onder de artikelomschrijving met de eventuele aanvullende omschrijving.
Op deze pagina stelt u in welke vakken (aan de boven- en onderzijde) en kolommen moeten worden afgedrukt op een reparatiebon, in welke volgorde en met welke breedten. De pagina is opgedeeld in drie tabbladen. Selecteer het gewenste tabblad aan de rechterzijde om de bijbehorende gegevens te bewerken.
Deze lijst toont de beschikbare vakken voor de bovenzijde van de reparatiebon met hun breedte in tiende millimeters. Activeer het selectievakje aan het begin van een regel om het bijbehorende vak te laten afdrukken bovenaan reparatiebonnen.
Pas de volgorde waarin de geselecteerde vakken moeten worden afgedrukt aan met Omhoog en Omlaag
of door de vakken met de muis naar de gewenste positie te slepen.
Klik op een regel om in het invoerveld naast de lijst de vakbreedte in te voeren of aan te passen. De breedte wordt ingegeven in tiende millimeters. Een waarde van bijvoorbeeld 150 is dus gelijk aan 1,5 cm en een waarde van 800 is gelijk aan 8 cm.
Links: de ruimte die moet worden opengelaten vanaf de linkerkantlijn tot aan het eerste vak in tiende millimeters.
Breedte: de totale breedte van alle vakken in tiende millimeters. Deze instelling is alleen beschikbaar wanneer u de geselecteerde vakken wilt uitlijnen (zie hierna).
Uitlijnen: geeft aan of de vakken evenredig moeten worden uitgelijnd wanneer de totale breedte van alle geselecteerde vakken verschilt van de ingestelde totale breedte.
Centreren: geeft aan of de geselecteerde vakken gecentreerd moeten afgedrukt. Laat u dit selectievakje uitstaan, dan worden de vakken direct vanaf de linkerzijde afgedrukt.
Met Standaardinstellingen bovenzijde herstelt u de standaard instellingen voor de vakken aan de bovenzijde op reparatiebonnen.
Deze lijst toont de beschikbare kolommen met hun breedte in tiende millimeters. Klik op het selectievakje aan het begin van een regel om de bijbehorende kolom te laten afdrukken op reparatiebonnen.
De volgorde waarin de kolommen moeten worden afgedrukt geeft u aan met de knoppen Omhoog en Omlaag
of door de kolommen met de muis naar de gewenste positie te slepen.
Klik op een regel om in het invoerveld naast de lijst de kolombreedte in te voeren of aan te passen. De breedte wordt ingegeven in tiende millimeters. Een waarde van bijvoorbeeld 170 is dus gelijk aan 1,7 cm en een waarde van 500 is gelijk aan 5 cm. Bij de selectie van de kolom 'Afbeelding artikel' dient u naast de breedte ook de hoogte van de afbeelding op te geven, eveneens in tiende millimeters.
Links: de ruimte die moet worden opengelaten vanaf de linkerkantlijn in tiende millimeters.
Breedte: de totale breedte van alle kolommen in tiende millimeters. Deze instelling is alleen beschikbaar wanneer u de geselecteerde kolommen wilt uitlijnen (zie hierna).
Uitlijnen: geeft aan of de kolommen evenredig moeten worden uitgelijnd wanneer de totale breedte van alle geselecteerde kolommen niet overeenkomt met de ingestelde totale breedte.
Centreren: geeft aan of de geselecteerde kolommen gecentreerd moeten afgedrukt. Laat u dit selectievakje uitstaan, dan worden de kolommen direct vanaf de linkerzijde afgedrukt.
Met Standaard kolominstellingen herstelt u de standaard kolominstellingen voor reparatiebonnen.
Deze lijst toont de beschikbare vakken voor de onderzijde van de reparatiebon met hun breedte in tiende millimeters. Activeer het selectievakje aan het begin van een regel om het bijbehorende vak te laten afdrukken onderaan reparatiebonnen.
Pas de volgorde waarin de geselecteerde vakken moeten worden afgedrukt aan met Omhoog en Omlaag
of door de vakken met de muis naar de gewenste positie te slepen.
Klik op een regel om in het invoerveld naast de lijst de vakbreedte in te voeren of aan te passen. De breedte wordt ingegeven in tiende millimeters. Een waarde van bijvoorbeeld 220 is dus gelijk aan 2,2 cm en een waarde van 800 is gelijk aan 8 cm.
Links: de ruimte die moet worden opengelaten vanaf de linkerkantlijn tot aan het eerste vak in tiende millimeters.
Breedte: de totale breedte van alle vakken in tiende millimeters. Deze instelling is alleen beschikbaar wanneer u de geselecteerde vakken wilt uitlijnen (zie hierna).
Uitlijnen: geeft aan of de vakken evenredig moeten worden uitgelijnd wanneer de totale breedte van alle geselecteerde vakken verschilt van de ingestelde totale breedte.
Centreren: geeft aan of de geselecteerde vakken gecentreerd moeten afgedrukt. Laat u dit selectievakje uitstaan, dan worden de vakken direct vanaf de linkerzijde afgedrukt.
Met Standaardinstellingen onderzijde herstelt u de standaard instellingen voor de vakken aan de onderzijde op reparatiebonnen.
Op deze pagina geeft u maximaal 15 statusomschrijvingen op die gekoppeld kunnen worden aan een reparatie. In overzicht reparaties kunt u selecties maken op één van deze omschrijvingen. Druk op F2 om een omschrijving in te voeren of te wijzigen.
Pas de volgorde waarin de statussen binnen het programma worden getoond aan met Omhoog of Omlaag
.
De rechterbovenhoek van deze pagina toont steeds het unieke interne nummer van de geselecteerde status. U gebruikt dit nummer bijvoorbeeld wanneer u reparatiegegevens wilt importeren uit een Excelbestand of aanleveren met de API.
Deze pagina is alleen beschikbaar in de module Planning.
Acties: hier geeft u aan of u acties wilt kunnen aanmaken voor reparatiebonnen.
Standaard actiesoort: selecteer hier de actiesoort die standaard moet worden gebruikt bij nieuwe acties voor reparatiebonnen.
Onderwerp overnemen bij eerste actie: geeft aan of het onderwerp op een reparatiebon moet worden overgenomen als omschrijving van de eerste actie die voor die reparatiebon wordt aangemaakt.
Op deze pagina geeft u aan of reparatiebonnen moeten worden gefactureerd naar een klant én een tweede partij, zoals een verzekeringsmaatschappij. Bij het factureren van een reparatiebon worden dan automatisch twee facturen aangemaakt. Bij het activeren van deze instellingen dient u een standaard omschrijving op te geven van een extra kortingsoort, alsmede een viertal artikelcodes die worden gebruikt bij het aanmaken van de facturen.
Deze pagina is alleen zichtbaar in de module Vrije velden: reparaties.
U geeft hier de omschrijvingen in van de te gebruiken veldsoorten voor reparatiebonnen. Bij het vastleggen van de vrije velddefinities voor reparatiebonnen geeft u vervolgens aan tot welke veldsoorten ieder veld behoort.
Klik met de muis op een omschrijving of lege regel en druk op F2 om een omschrijving in te voeren of aan te passen.
Standaard: selecteer hier de standaard veldsoort. Deze veldsoort wordt ingevuld bij het aanmaken van een nieuwe reparatiebon.
Rechtsboven op deze pagina wordt steeds het unieke interne nummer van de geselecteerde veldsoort getoond. U heeft dit nummer nodig wanneer u reparatiegegevens en vrije reparatievelden wilt importeren uit een Excelbestand.
Deze pagina is zichtbaar in de module Werkzaamheden.
U voert hier de omschrijvingen in van de te gebruiken soorten werkzaamheden voor reparatiebonnen. De werkzaamheden bij iedere soort geeft u vervolgens op in werkzaamheden.
Klik met de muis op een omschrijving of lege regel en druk op F2 om een omschrijving in te voeren of aan te passen.
Deze pagina is zichtbaar wanneer de selectievakjes 'Keuringen' en 'Ook standaardkeuringen' zijn geactiveerd op de pagina in Diversen.
Hier geeft u de begrippen van het keuringsrapport op. Met de knop 'Standaard' kunt u de standaardomschrijvingen laten invullen.
Hier geeft u de omschrijvingen op voor de onderdelen van de visuele controle (max. 6).
Hier geeft u de omschrijvingen op voor de diverse metingen (max. 8), met de eenheid waarin iedere meting wordt uitgedrukt.
Deze pagina is alleen zichtbaar in de module Vrije velden: keuringen én wanneer het selectievakje 'Keuringen' is geactiveerd op de pagina Diversen.
U geeft hier de omschrijvingen in van de te gebruiken keuringssoorten voor keuringen. Bij het vastleggen van de vrije velddefinities voor keuringen geeft u aan tot welke keuringssoort(en) ieder veld behoort.
Klik met de muis op een omschrijving of lege regel en druk op F2 om een omschrijving in te voeren of aan te passen.
Standaard keuringssoort: selecteer hier de standaard veldsoort. Deze veldsoort wordt ingevuld bij het aanmaken van een nieuw keuringsrapport.
Standaard periode: geef hier de standaard periodelengte en -soort aan voor ieder van de keuringssoorten. Deze instelling wordt toegepast op het moment dat het selectievakje 'Volgende keuring' wordt aangevinkt bij het vastleggen van een keuring in een reparatiebon.
Rechtsboven op deze pagina wordt steeds het unieke interne nummer van de geselecteerde veldsoort getoond. U heeft dit nummer nodig wanneer u keuringsgegevens en vrije keuringsvelden wilt importeren uit een Excelbestand.
Deze pagina is alleen zichtbaar wanneer de module BIjlagen wordt gebruikt in de Werkbon app.
Map: dit masker geeft aan in welke map de bijlagen bij een reparatiebon worden opgeslagen. Gebruik één of meer van de onderstaande indicatoren:
Op deze manier kunt u een mappenstructuur opzetten waarin bijvoorbeeld iedere reparatiebon een eigen map heeft, zoals:
Z:\Ord-Dir\Relaties\#2 (#1)\Reparaties\#501
Door in het programma op een invoerveld met een reparatiebonnummer te dubbelklikken terwijl u Shift ingedrukt houdt wordt de Verkenner van Windows opgestart en de map bij de reparatiebon geselecteerd. Daarnaast wordt bij het koppelen van een nieuwe bijlage aan een reparatiebon automatisch de bijbehorende map geselecteerd.
Bestand: dit masker geeft de bestandsnaam aan waaronder de bijlage bij een reparatiebon wordt opgeslagen. Gebruik .png als bestandsextensie. U kunt dezelfde indicatoren gebruiken als voor de map, plus: