Terug naar website
Je bevindt je momenteel in de helpsectie van onze software, met antwoorden op veelgestelde vragen, handleidingen en hulp bij problemen. Voor volledige toegang tot onze nieuwe website, inclusief al onze producten en diensten, kun je hier klikken om naar de hoofdpagina te gaan.

Verkoopfactuur

In dit onderdeel maakt u verkoopfacturen aan en bewerkt en print u bestaande facturen. U kunt hier ook creditnota's aanmaken en bewerken.

Een factuur is een rekening voor een klant met daarop één of meer artikelen en opmerkingen. Een factuur kan het resultaat zijn van één of meer verzendbonnen en/of reparatiebonnen, een orderbevestiging of offerte. Is de module Machines en onderhoud actief, dan kunnen ook servicecontracten worden gefactureerd.

Een nieuwe factuur aanmaken

Met Nieuw maakt u een nieuwe factuur aan. Het programma kent hieraan automatisch een nieuw factuurnummer toe. Dit nummer kan niet worden aangepast. 

Gebruikt u een aparte factuurnummering per afdeling dan dient u de gewenste afdeling te selecteren. Hiertoe verschijnt een selectievenster. De gekozen afdeling kan naderhand niet meer worden aangepast.

Vervolgens geeft u de gewenste klant op voor wie de factuur bestemd is.

Een bestaande factuur opvragen

Een bestaande factuur wordt opgevraagd aan de hand van de klantgegevens of aan de hand van het factuurnummer. Type de betreffende gegevens in de daartoe bestemde invoervelden en druk op Enter.

In geval van het factuurnummer toont dit onderdeel vervolgens alle facturen in een apart zoekvenster. De huidige regel wordt gepositioneerd op de factuur waarvan het nummer begint met de ingetoetste letter en cijfers. 

Zoekt u op klant, klik dan na het opgeven van de gewenste klant op Openen . Alle facturen van die klant worden dan getoond in het zoekvenster.

Gebruikt u een aparte factuurnummering per afdeling, dan kan het zoekvenster ook worden geopend aan de hand van (het begin van) het afdelingsfactuurnummer. Type het afdelingsfactuurnummer in bij 'Factuurnummer' in het kader 'Afdeling' en klik op de knop Zoeken aan de rechterzijde van het invoerveld.

U kunt een verkoopfactuur ook opvragen door de factuur met de muis vanuit een ander venster te slepen naar het invoerveld voor het factuurnummer op de pagina Algemeen óf naar de titelbalk aan de bovenzijde van het programmavenster.

Met Laatste of Ctrl+L wordt de laatst gemaakte factuur in het bestand opgevraagd.

Met Volgende en Vorige bladert u door de verkoopfacturen. De volgorde wordt bepaald door het huidige invoerveld. Houd Alt ingedrukt terwijl u op een knop drukt om te bladeren op volgorde van factuurnummer.

U kunt ook facturen opvragen uit de historie. Druk hiertoe eerst op Ctrl+H of selecteer de optie Historie in het menu. In de statusbalk verschijnt dan 'historie'.

Een factuur verwijderen

Klik op Verwijderen om een ingeladen factuur te verwijderen. 

Het programma vraagt eerst om een bevestiging. U kunt de factuur voorgoed verwijderen of overbrengen naar de historie.

Wijzigingen vastleggen

Wijzigingen in een opgevraagde of nieuwe factuur worden opgeslagen met Opslaan {­bmt save_24].

Beschikt de computer over een rechtstreekse COM-koppeling met de boekhoudpakketten AccountView of SnelStart, en de factuur is al geëxporteerd naar het boekhoudpakket, dan zal het programma vragen of de gewijzigde factuur opnieuw moet worden geëxporteerd. De bestaande factuurgegevens in het boekhoudpakket worden dan overschreven door de nieuwe gegevens.

Deze optie is niet van toepassing wanneer bij het jaartal van de factuurdatum meerdere administratienamen of -codes zijn vastgelegd in boekhoudadministraties.

De factuur afdrukken

De huidige factuur wordt afgedrukt met Afdrukken of Ctrl+P ( factuur).

In instellingen facturen kunt u op de pagina 'Factuur' aangeven of vóór het afdrukken nogmaals om de betaalwijze moet worden gevraagd.

Staat de instelling 'Factureren per e-mail' aan bij de klant dan worden in het afdrukvenster automatisch de selectievakjes 'Afdrukken naar bestand' en 'Versturen als e-mail' geactiveerd.

Staat de betaalwijze op de factuur ingesteld op 'bankopdracht', dan wordt vervolgens automatisch een bankopdracht voor de huidige factuur afgedrukt ( bankopdracht).

Klik op Afdrukvoorbeeld of druk op Ctrl+F2 voor een voorbeeld op het scherm.

Met Shift+F3 kunt u van de huidige factuur een bankopdracht afdrukken. De betaalwijze wordt dan automatisch gewijzigd in 'bankopdracht'. 

De factuur e-mailen

Met E-mailen of Shift+Ctrl+E maakt u een e-mailbericht aan voor de huidige factuur.

De factuur wordt eerst opgeslagen.

Deze optie is beschikbaar wanneer u in computerinstellingen hebt ingesteld dat deze computer e-mails kan versturen (rechtstreeks of via Outlook).

Heeft u in printerinstellingen de optie 'Bonnen rechtstreeks afdrukken met e-mailknop' geactiveerd dan wordt de factuur afgedrukt naar een (pdf-) bestand en wordt hiervan meteen een e-mailbericht aangemaakt zonder dat het afdrukvenster verschijnt.

De factuur betaald melden

Is de factuur betaald door de klant, dan wordt de betaling binnengeboekt in betalingen.

Klik met de rechtermuistoets en selecteer de optie 'Betalen' om dit onderdeel direct te openen voor de huidige factuur.

Een SMS-bericht versturen

Met SMS-bericht of Shift+Alt+M maakt u een SMS-bericht aan met gegevens over de factuur. De factuur wordt dan eerst opgeslagen.

Het bericht kunt u vervolgens versturen.

Etiketten afdrukken

Met Adresetiket of Ctrl+F3 drukt u een etiket af met de klantgegevens op de huidige factuur ( adresetiket).

Is op de factuur een afleveradres vastgelegd dan drukt u met Afleveradresetiket een adresetiket van het afleveradres af ( adresetiket).

Op de pagina Factuurregels drukt u met Shift+Alt+F3 een artikeletiket af voor het artikel van de geselecteerde factuurregel. 

Vanuit dezelfde pagina kunt u met Shift+Ctrl+P artikeletiketten afdrukken voor één, meerdere of alle factuurregels; het onderdeel artikeletiketten wordt dan geopend. In het optievenster bij dit onderdeel geeft u aan of u etiketten wilt aanmaken voor de huidige regel of voor alle (geselecteerde) regels, en of u de ingevoerde serienummers bij iedere artikelregel wilt overnemen op de etiketten.

Serienummers invoeren en bekijken

U voert serienummers bij de artikelen op deze factuur in op de pagina Factuurregels.

Klik hiertoe op de pagina op Serienummers of druk op Shift+Ctrl+S. Er verschijnt dan een apart Venster waarin de serienummers worden ingevoerd.

Het aantal in te voeren nummers wordt bepaald door het aantal op de bijbehorende factuurregel. Komt eenzelfde artikel meerdere keren voor op de factuur, dan worden de serienummers ingevoerd voor het totale aantal van dat artikel op de factuur. Verwijst een factuurregel naar een verzendbon of reparatiebon dan worden de serienummers bij deze regel aan de oorspronkelijke bon gekoppeld.

Druk op F4 of klik op OK om de serienummers vast te leggen. De wijzigingen worden pas daadwerkelijk opgeslagen bij het opslaan van de factuur.

Met Serienummers tonen/verbergen aan de rechterzijde van de pagina of met Shift+Ctrl+Alt+S toont het programma steeds de bij een artikelregel vastgelegde serienummers met de eventuele aantallen in een lijst rechtsboven op de pagina.

Bij het scannen van een serienummer dat eerder is vastgelegd bij het binnenboeken van bestellingen kunt u het bijbehorende artikel op de factuur laten plaatsen en het gescande serienummer automatisch hierbij vastleggen. Activeer deze optie in computerinstellingen.

Vraag een overzicht op van alle serienummers bij het geselecteerde artikel door op Serienummers te klikken terwijl u Ctrl vasthoudt. Het onderdeel Serienummers wordt dan opgestart.

Voor een overzicht van alle bij deze factuur vastgelegde serienummers klikt u op Serienummers terwijl u Shift vasthoudt.

Factuurgegevens vernieuwen

Met Vernieuwen in de knoppenbalk of F5 vraagt u de gegevens van de huidige factuur opnieuw op. U ziet dan op alle pagina's de actuele gegevens.

Deze functie is niet beschikbaar wanneer er factuurgegevens zijn gewijzigd; u moet de wijzigingen dan eerst opslaan.

Instellingen voor facturen aanpassen

Met Instellingen of Alt+F9 start u instellingen facturen op. In dit onderdeel stelt u een aantal zaken in die te maken hebben met de werking van en het omgaan met facturen.

Houd Ctrl ingedrukt terwijl u op Instellingen klikt om vrije velddefinities op te starten voor vrije verkoopbonvelden.

Een factuur exporteren naar de agenda van Outlook

Met Agenda of Ctrl+Alt+K kunt u de huidige factuur als een nieuwe afspraak in de agenda van Microsoft Outlook plaatsen. De factuur wordt automatisch opgeslagen.

Deze optie is alleen beschikbaar wanneer u de instelling 'Microsoft Outlook' in Computerinstellingen hebt geactiveerd voor deze computer.

Een factuur exporteren naar Word

Met Exporteren naar Word-sjabloon of Ctrl+Alt+W exporteert u de inhoud van de verkoopfactuur naar een Word-document aan de hand van een vooraf opgemaakt sjabloon.

Factuurgegevens exporteren naar PDF

Met Exporteren naar PDF of Shift+Alt+T exporteert u gegevens van de verkoopfactuur naar een PDF-bestand aan de hand van een vooraf opgemaakt PDF-formulier.

Factuurgegevens exporteren naar Excel

Klik op Exporteren om de inhoud van de pagina's 'Factuurregels', 'Inkoopprijzen', 'Gewicht' en 'Volume' over te brengen naar een Excel werkmap.

Alleen de gegevens van de zichtbare pagina's worden geëxporteerd.

Artikelregels importeren uit Excel

Met de optie Bonregels importeren in het menu 'Extra' of Ctrl+Alt+O importeert u artikelregels uit een Excelbestand.

Er verschijnt een apart venster waarin u het importbestand aangeeft en de kolommen selecteert met de artikelcodes en de aantallen. Artikelcodes die niet voorkomen in het artikelbestand van Order-Direct worden geïmporteerd als een tekstregel met een foutmelding.

De taal, valutasoort en afdeling van een factuur wijzigen

Aan iedere factuur worden een taal, valutasoort en afdeling toegekend. Deze worden gewijzigd met de bijbehorende knoppen in de knoppenbalk.

Gebruikt u de factuurnummering per afdeling, dan kunt u de afdeling niet wijzigen.

Wijzigt u de valutasoort, dan worden alle bedragen omgerekend naar de nieuwe valuta met gebruikmaking van de huidige koers zoals ingesteld in de valutatabel.

Wilt u de in deze factuur gebruikte koers wijzigen, selecteer dan de optie 'Valutakoers wijzigen' in het menu 'Extra' of druk op Alt+6 en geef de gewenste koers in.

Een document toevoegen aan een factuur

Met de module Documentbeheer koppelt u één of meer documenten aan de huidige verkoopfactuur.

Klik hiertoe met de rechtermuis in het factuurvenster en selecteer de optie 'Document toevoegen' of druk op Ctrl+Alt+D. Er verschijnt dan een nieuw venster waarmee u een bronbestand als document toevoegt aan de factuur, voorzien van een omschrijving, een documentgroep en een documentsoort.

Dit venster verschijnt automatisch wanneer u een bestand naar het factuurvenster sleept, bijvoorbeeld vanuit de Windows Verkenner.

Bij de printeractiviteit  Factuur geeft u aan of bij het afdrukken van een factuur naar een (pdf-) bestand het aangemaakte bestand automatisch als document moet worden toegevoegd.

De historie van een factuur oproepen

Met Factuurhistorie of Ctrl+Alt+F roept u (in een apart venster) een overzicht op van alle handelingen die met de huidige factuur zijn verricht.

U kunt dit venster open laten staan; bij het oproepen van een andere factuur wordt het venster automatisch bijgewerkt.

Een creditnota aanmaken

Met de optie 'Creditnota' in het menu bij de knop Nieuw of Shift+Ctrl+Alt+N maakt u van de opgeroepen factuur in één keer een nieuwe creditnota aan.

Alle artikelregels van de factuur worden dan overgenomen op de nieuwe creditnota, met de aantallen negatief.

Het onderdeel afsluiten

Druk op Esc of klik op Afsluiten om het onderdeel te verlaten.

Mochten er in de factuur wijzigingen zijn aangebracht, dan vraagt het programma of deze alsnog moeten worden opgeslagen.

Pagina's

Hieronder volgt een beschrijving van alle pagina's van dit onderdeel.

Algemeen

Naast het bonnummer en de klant worden op iedere factuur een aantal andere gegevens vastgelegd, zoals de betaalwijze. Deze gegevens worden ingevoerd en gewijzigd in de daartoe bestemde invoervelden. Voor de meeste van deze velden kunt u keuzelijsten vastleggen met veel voorkomende waarden.

Wanneer u in instellingen facturen en computerinstellingen een standaardklant voor facturen hebt ingesteld, dan wordt deze klant automatisch ingevuld bij het maken van een losse factuur en gaat het programma meteen verder naar de tweede pagina.

Rechtsboven op deze pagina wordt de standaard bestemming getoond voor deze factuur zoals ingesteld bij de klant: afdrukken naar printer of verzenden per e-mail .

Algemene gegevens

Kostenplaats: de kostenplaats van de factuur. Bij het selecteren of wijzigen van een afdeling of filiaal wordt automatisch de bijbehorende kostenplaats ingevuld. Naderhand kunt u de kostenplaats hier desgewenst wijzigen.

Versturen via EDI: in de module EDI geeft u met het selectievakje 'Versturen via EDI' aan dat de factuur met EDI wordt verstuurd naar de afnemer.

Levering

Afgehaald door: zijn de artikelen op de factuur afgehaald door de klant, vul hier dan de naam van de betreffende contactpersoon in.

Verstuurd op: zijn de artikelen aan de verstuurd aan de klant, vul hier dan de datum van versturen in.

Afdeling

Dit kader is alleen zichtbaar wanneer u gebruik maakt van een factuurnummering per afdeling. De gegevens in dit kader worden getoond ter informatie; u kunt deze gegevens niet wijzigen.

Afdeling: de naam van de afdeling die aan deze factuur is gekoppeld.

Factuurnummer: afdelingsfactuurnummer van deze factuur.

Betaling

Betaling

Betaalwijze: de met de klant afgesproken betaalwijze. Geef in instellingen verkoopfacturen aan of hier alleen een betaalwijze kan worden geselecteerd uit de keuzelijst of dat de gebruiker hier ook een betaalwijze kan intypen.

Door hier de speciale betaalwijze automatische incasso op te geven, zoals ingesteld in programma-instellingen, geeft u aan dat het factuurbedrag automatisch moet worden geïncasseerd. Leg hierbij een incassodatum vast; dit is de datum waarop het bedrag door de bank moet worden geïncasseerd. Voor het bepalen van de standaardwaarde van deze datum gebruikt het programma de incassotermijn die bij de klant is vastgelegd. Incasso-opdrachten voor één of meer facturen worden aangemaakt in incasso-opdracht.

Betalingstermijn: de afgesproken betalingstermijn in dagen, tenzij er sprake is van een contante betaalwijze.

Vervaldatum: de datum waarop de betalingstermijn afloopt. U kunt de betalingstermijn ook aanpassen door hier een andere vervaldatum te selecteren.

Indirecte korting: is bij de klant een percentage vastgelegd voor de indirecte korting vastgelegd dan wordt dit percentage ingevuld op nieuwe facturen van de klant. U kunt dit percentage hier uitschakelen of wijzigen.

BTW: Hier geeft u aan of er wel of geen BTW moet worden berekend op de factuur. Voor het bepalen van deze optie maakt het programma gebruik van de instelling voor de BTW zoals die is opgegeven bij de klant in relatie bewerken, pagina 'Factureren'. Bij de klant kunt u de standaardwaarde voor deze instelling opgeven.

BTW-datum: hier kunt u een datum opgeven die afwijkt van de factuurdatum. Het programma bepaalt dan de BTW-bedragen op basis van de afwijkende datum. Het datumveld is bedoeld om aan te kunnen geven hoe de BTW moet worden berekend in overgangssituaties wanneer een BTW-tarief wordt gewijzigd door de overheid. Het datumveld is alleen zichtbaar wanneer de programma-instelling 'Aparte BTW-datum op facturen' is geactiveerd.

Verleggen: Is er geen sprake van BTW op de factuur, dan kunt u aangeven dat de BTW verlegd moet worden.

Op G-rekening: wanneer de BTW wordt verlegd, dan kunt u aangeven dat een gedeelte van het factuurbedrag moet worden overgemaakt op een speciale G-rekening. Het deelbedrag voert u hier vervolgens in.

Factuurkorting: het te verlenen kortingspercentage op het factuurbedrag bij betaling binnen een bepaalde termijn.

Kredietbeperking: het te berekenen toeslagpercentage op het factuurbedrag inclusief BTW bij betaling vanaf een bepaalde termijn.

Betalingsconditie: als betalingsconditie wordt de conditie overgenomen zoals ingesteld bij de klant. U kunt deze conditie hier niet wijzigen.

Factuurcode: gebruikt u factuurcodes dan selecteert u hier de te gebruiken factuurcode. Op nieuwe facturen wordt de standaard factuurcode van de klant overgenomen.

Aanbetaling

Dit kader is alleen zichtbaar wanneer de factuur verwijst naar een orderbevestiging met een aanbetaling, rechtstreeks of via een verzendbon. In het kader worden het bedrag en het ordernummer van de aanbetaling getoond. U kunt deze gegevens hier niet wijzigen. Dubbelklik in het veld met het ordernummer om de orderbevestiging te openen.

Diversen

Instellingen

Afleveradres: hiermee kunt u een afwijkend adres opgeven waarop de artikelen geleverd zijn. Er verschijnen dan een aantal velden waarin u een bestaand relatienummer kunt ingeven. U kunt ook het 'speciale' relatienummer 00001 opgeven; in dat geval vult u de adresgegevens vervolgens zelf in. Dubbelklik met de muis op het naam-, adres-, postcode of plaatsnaamveld om aanvullende adresgegevens in te voeren. In instellingen facturen kunt u aangeven of bij het aanmaken van een nieuwe factuur uit een verzendbon het eventuele afleveradres op die verzendbon moet worden overgenomen.

In het afleveradres kunt u ook een contactpersoon invullen of selecteren.

Meetellen in servicecontracten: wanneer de factuur verwijst naar één of meer machines met een servicecontract, schakel dan dit selectievakje uit om te voorkomen dat de factuur wordt meegeteld bij de bepaling van het totale aantal facturen voor een servicecontract. Laat het selectievakje aan staan om de factuur al dan niet te laten meetellen volgens de standaard telmethode.

Tonen in omzetoverzichten: geeft aan of deze factuur moet worden opgenomen in de overzichten in de onderdelen dagomzet, periode-omzet en totale klantomzet en in de vakken periode-omzet en maandomzet in het dashboard. In het optievenster bij omzet artikelen is hiervoor een instelling opgenomen.

Geen artikelbeoordelingen: gebruikt u artikelbeoordelingen dan schakelt u met dit selectievakje het versturen van een uitnodiging voor deze factuur uit.

Wagen: is de factuurinstelling 'Wagen' actief, dan geeft u op deze pagina aan naar welke wagen de factuur verwijst.

Afdrukken

Kassabon: hiermee geeft u aan dat de factuurregels op een kassabon moeten worden afgedrukt in plaats van op een reguliere factuur. Deze instelling is alleen beschikbaar wanneer u in instellingen facturen de instelling 'Kassabonnen' heeft geactiveerd. De instelling wordt dan steeds automatisch aangezet wanneer voor deze computer de instelling 'Contant-facturen afdrukken op kassabon' is geactiveerd, een contante betaalwijze wordt opgegeven op deze factuur en bij de betreffende klant is ingesteld dat contant-facturen op kassabonnen moeten worden afgedrukt.

In programmainstellingen geeft u op de pagina 'Betaalmethoden' aan welke de contante betaalmethoden zijn.

Prijzen: geeft aan of de stuksprijzen en de regeltotalen op de factuur moeten worden afgedrukt.

Kortingskolom: geeft aan of op de factuur een kortingskolom moet worden afgedrukt.

Verkoopinformatie: geeft aan of de verkoopinformatie bij de artikelregels moet worden afgedrukt op de factuur. Deze optie is alleen beschikbaar wanneer de artikelinstelling 'Verkoopinformatie' actief is.

Afbeeldingen: geeft aan of de afbeeldingen bij de artikelen daadwerkelijk moeten worden afgedrukt als de bijbehorende kolom actief is. 

Codes optellen: geeft aan of de factuur moet worden afgedrukt zonder tekstregels en met de aantallen en prijzen getotaliseerd per artikelcode. Markeringen voor het verbergen van (een gedeelte van) artikelregels of het tonen van een subtotaal worden dan genegeerd. Alleen artikelen waarbij de instelling codes optellen is geactiveerd worden getotaliseerd.

Aanmaningen

Uitgesloten: hier geef u aan dat de factuur tijdelijk moet worden uitgesloten van aanmaningen en herinneringen. Er verschijnen dan drie invoervelden waarin u nadere informatie over de uitsluiting vastlegt.

Medewerker: de naam van de medewerker die verantwoordelijk is voor de verdere afhandeling van de uitgesloten factuur.

Reden: de reden dat de factuur wordt uitgesloten.

Status: de status van de uitsluiting.

Voor de laatste twee velden kunt u keuzelijsten vastleggen met veel gebruikte tekstregels. Dubbelklik in een veld terwijl u Shift vasthoudt om de keuzelijst te bewerken in keuzelijsten.

Gegevens

Deze pagina is alleen zichtbaar in de module Vrije velden: verkoopbonnen.

Op deze pagina vult u de vrije veldwaarden in voor een bepaalde veldsoort. Selecteer eerst de gewenste veldsoort bovenaan de pagina.

Factuurregels

Op de pagina 'Factuurregels' geeft u de artikelen en eventuele opmerkingsregels in. Van ieder artikel worden het aantal stuks, de code, bestelnummer en omschrijving, en de prijs en korting bijgehouden. De prijs en de korting worden berekend door het systeem, aan de hand van de adviesprijs en eventuele aktieprijs, kortingsgroepen en prijsafspraken, maar u kunt deze naderhand handmatig wijzigen. Voor opmerkingen kunt u een keuzelijst gebruiken.

Gebruik Ctrl+Enter, Ctrl+Ins en Ctrl+Del om een artikel of opmerking toe te voegen, tussen te voegen en te verwijderen. Met Shift+Ctrl+Enter dupliceert u een regel.

U kunt meerdere regels in één keer verwijderen door deze regels te markeren, als volgt: houd Ctrl ingedrukt terwijl u met de muis op de gewenste regels klikt. Deze regels worden dan gemarkeerd. U kunt meerdere aaneengesloten regels markeren met de pijltoetsen Omhoog of Omlaag terwijl u Shift ingedrukt houdt. Met Ctrl+Del worden de gemarkeerde regels verwijderd.

Ook het dupliceren van regels met Shift+Ctrl+Enter kan worden uitgevoerd op gemarkeerde regels.

Tijdens het markeren van regels wordt linksonder op deze pagina steeds het subtotaal van de gemarkeerde regels getoond.

Regel verplaatsen

Klik op Omhoog en Omlaag of druk op Shift+Ctrl+Omhoog en Shift+Ctrl+Omlaag om de huidige factuurregel naar boven respectievelijk beneden te verplaatsen.

Regels sorteren

Met Bonregels sorteren of Ctrl+Alt+S kunt u de volgorde van de regels op de bon aanpassen. Hierbij worden de bonregels per groep gesorteerd. Een lege regel fungeert als scheiding tussen twee groepen. De volgorde van de groepen blijft gehandhaafd, alleen de regels binnen een groep worden gesorteerd. Bij gebruik van deze functie verschijnt een apart venster, waarin u aangeeft waarop u wilt sorteren (bijvoorbeeld op artikelcode), welke samenhang er is tussen tekstregels en een artikelregel, en of u oplopend of aflopend wilt sorteren.

Artikel uit externe tabel

Met de module Externe tabellen kunnen artikelen worden opgevraagd uit één van de externe artikeltabellen. Klik hiertoe op de knop Extern bestand aan de rechterzijde van het veld 'bestelnummer' of druk op Shift+Ctrl+F2. Er verschijnt dan een keuzevenster waarin u het gewenste bestand kunt selecteren. Bij het scannen van een barcode zoekt Order-Direct alleen in het geselecteerde externe bestand naar het bijbehorende artikel.

Naar prijsafspraak

Is op de huidige factuurregel een prijsafspraak van toepassing dan wordt dit aangegeven met de knop Naar prijsafspraak . Klik op de knop of druk op Shift+Ctrl+Alt+F om de prijsafspraak te selecteren; bij de klant in relatie bewerken of bij een bedrijfssoort in prijsafspraken bewerken in serie.

Verkoopinformatie tonen of verbergen

Gebruikt u verkoopinformatie bij artikelen dan zet u het tonen van de verkoopinformatie bij een artikelregel aan en uit met Verkoopinformatie tonen/verbergen . Deze instelling wordt bewaard per gebruiker en wordt toegepast op alle bonsoorten. 

Artikelconfiguratie bewerken

Is de huidige factuurregel afkomstig van een artikelconfiguratie dan worden alle factuurregels van deze configuratie met Artikelconfiguratie bewerken of Ctrl+Alt+C bewerkt in een apart venster. In het bewerkingsvenster kunnen het aantal configuraties en de aantallen bij ieder onderdeel worden aangepast. Klik in het venster op 'OK' om de wijzigingen door te voeren in de factuurregels.

Deze optie is alleen beschikbaar wanneer er nog geen verwijzingen zijn van of naar één of meer van de factuurregels van de configuratie.

Accessoires

Gebruikt u artikelaccessoires dan kunt u het tonen van de accessoires bij een artikel uit- en aanzetten met Accessoires tonen/verbergen . Deze instelling wordt bewaard per gebruiker. Is de instelling actief én staan er op de factuur één of meer artikelen met accessoires, dan worden deze accessoires getoond in een lijst onderaan de pagina. In deze lijst kunt u accessoire-artikelen selecteren en ze met Accessoires toevoegen op bon toevoegen op de factuur, direct onder het hoofdartikel.

Machine aanmaken

Met Machine of Shift+Alt+M maakt u een nieuwe machine aan, met gebruikmaking van de gegevens van de machine die als standaardmachine is gekoppeld aan het artikel op de factuurregel. Als aanmaakdatum van de nieuwe machine wordt de systeemdatum ingevuld.

Losse bestelling aanmaken

Met Bestellen of F9 plaatst u een losse bestelling van het huidige artikel in bestellingen plaatsen. Druk op Shift+Ctrl+F9 of houdt Ctrl ingedrukt terwijl u op Bestellen klikt om bestellingen te plaatsen van alle artikelen op de factuur.

Prijzen inclusief/exclusief BTW

Met Prijzen inclusief/exclusief BTW of Shift+Ctrl+X toont het programma de regel- en totaalbedragen inclusief dan wel exclusief BTW. Deze knop is alleen beschikbaar wanneer de gebruikersinstelling 'BTW-instelling aanpasbaar' actief is.

Prijzen aanpassen

Met Prijzen aanpassen of Shift+F5 past u de prijzen en kortingen op de factuur aan. Hiervoor zijn verschillende opties beschikbaar.

Inkoopgegevens

Met Inkoopgegevens of Shift+Ctrl+I roept u het venster inkoop- en verrekenprijzen op.

Leveranciergegevens

Met Leveranciergegevens of Shift+F9 roept u het venster inkoopprijs en leverancier op om de inkoopprijs en/of leverancier bij een X-code of nulcode in te stellen. U kunt met deze toetscombinatie ook de inkoopprijs en leverancier van een reguliere artikelcode wijzigen.

Verwijzing openen

Verwijst een regel op de factuur naar een regel op een offerte, orderbevestiging of verzendbon, klik dan met de rechtermuistoets op de regel en selecteer de optie 'Verwijzing openen' of druk op Ctrl+Alt+G om deze bon te openen.

Artikeletiketten

Druk op Shift+Ctrl+P om etiketten af te drukken van de artikelen op de factuur in artikeletiketten. De klantgegevens en de aantallen op de factuur worden overgenomen.

Artikellijst

Met Shift+Ctrl+L wordt een lijst samengesteld van de artikelen op de factuur in artikellijsten.

Artikelen bewerken in serie

Wilt u wijzigingen aanbrengen in één of meer artikelen op de factuur, druk dan op Shift+Ctrl+W om artikelen bewerken in serie te openen. De in dit onderdeel gemaakte wijzigingen worden meteen zichtbaar in de factuur.

Verzendkosten

Wilt u verzendkosten op de factuur plaatsen, druk dan op Shift+Ctrl+F. Er verschijnt dan een apart invoervenster waarin u een basisbedrag, een totaalgewicht, en een meerprijs per gewichtseenheid (kg of gram) kunt opgeven. Het programma berekent dan de verzendkosten. Klik op OK of druk op F4 om dit bedrag over te nemen op de factuur, bij het speciale artikel 'verzendkosten', zoals ingesteld in artikelinstellingen.

Serienummers

U kunt op deze pagina serienummers opgeven bij artikelen op de factuur. Klik hier voor meer uitleg.

Garantiebewijzen aanmaken

Vanuit deze pagina kunt u voor ieder artikel één of meer garantiebewijzen aanmaken. Hierbij kan dan gebruik worden gemaakt van de eventueel ingevoerde serienummers. Druk op Shift+Ctrl+G om de garantiebewijzen aan te maken. Het aantal garantiebewijzen wordt bepaald door het aantal dat is ingevoerd op de bonregel. Afhankelijk van de instellingen in instellingen facturen worden de garantiebewijzen automatisch afgedrukt wanneer de factuur wordt afgedrukt.

Prijssoort selecteren

Gebruikt u prijssoorten en is de artikelinstelling 'Op verkoopbonnen' actief, dan selecteert u bovenaan deze pagina de gewenste prijssoort. De prijzen van alle artikelen op de factuur worden bepaald volgens deze prijssoort. Voert u een klant in op de factuur, dan wordt diens prijssoort automatisch geselecteerd. Bij het aanmaken van een factuur van een offerte, orderbevestiging of verzendbon wordt de prijssoort van die bon overgenomen.

Bij het selecteren van een andere prijssoort worden de prijzen van alle factuurregels die niet naar een andere bon verwijzen opnieuw bepaald volgens de nieuwe prijssoort. Factuurregels die afkomstig zijn van een artikelconfiguratie waarvan de instelling voor de verkoopprijzen anders is dan 'Standaard' worden hierbij overgeslagen.

Omzetgroep aanpassen

Gebruikt u omzetgroepen dan wijzigt u de standaard omzetgroepen op deze factuur zoals die zijn overgenomen van de artikelen met Omzetgroep aanpassen of Shift+Alt+G. Er verschijnt dan een apart venster waarin u de nieuwe omzetgroep selecteert. U kunt de aanpassing doorvoeren voor de geselecteerde factuurregel, voor alle factuurregels of eerst de gewenste regels markeren.

Houd Ctrl ingedrukt terwijl u op Omzetgroep aanpassen klikt om de omzetgroep van de huidige factuurregel over te nemen bij de eventuele verzendbon-, reparatiebon-, order- en offerteregels waarnaar de huidige factuurregel verwijst.

Klantomzet van een artikel

Met Klantomzet van artikel of Shift+Alt+Z roept u de omzet op van het geselecteerde artikel van de klant op de factuur in klantomzet artikelen.

Lokaties

Op deze pagina geeft u voor ieder artikel met lokatievoorraden en niet afkomstig van een verzendbon aan van welke lokaties en in welke aantallen het artikel afkomstig is.

De pagina is alleen zichtbaar in de module Lokatievoorraden én wanneer er op de factuur één of meer artikelen met lokatievoorraden voorkomen.

Verwijzingen

Op deze pagina worden de verwijzingen naar machines en andere bonnen getoond. Op een factuur kan gebruik worden gemaakt van offertes, orderbevestigingen, verzendbonnen, reparatiebonnen en servicecontracten. Een servicecontract heeft betrekking op een machine. Type het gewenste bonnummer of machinenummer in het daartoe bestemde invoerveld en druk op Enter om een bon of machine in te laden in de huidige factuur.

Klik op Verzendbonnen om alle openstaande verzendbonnen van een bepaalde klant (en mits van toepassing met dezelfde kostenplaats) in te laden en klik op Reparatiebonnen om alle openstaande reparatiebonnen te factureren. Een soortgelijke optie is beschikbaar voor orderbevestigingen. Gebruikt u de module Meerdere filialen dan worden alleen de openstaande bonnen met hetzelfde filiaal als het filiaal van de factuur ingeladen.

Met Servicecontracten factureert u de servicecontracten van alle machines van een bepaalde klant, voor zover deze nog niet gefactureerd zijn in de huidige periode. 

Voordat u één van deze opties kunt gebruiken dient u een klant op te geven op de pagina 'Algemeen'. In tekstregels op verkoopbonnen kunt u tekstregels activeren en vastleggen die worden toegevoegd wanneer een offerte, orderbevestiging, verzendbon, reparatiebon of servicecontract wordt ingeladen in een factuur.

De in een factuur gebruikte bonnen worden getoond in een viertal tabellen. Dubbelklik op een tabelregel om de bijbehorende bon op te vragen. Houd Ctrl vast terwijl u op een tabelregel met een verzendbon dubbelklikt om de eerste orderbevestiging op te roepen waarnaar die verzendbon verwijst.

De verwijzingen naar servicecontracten bij machines worden getoond in een aparte tabel.

Inkoopprijzen

Deze pagina toont de inkoopprijzen en -totalen met eventuele verrekenprijzen van de artikelen op de factuur.

Gewicht

Op deze pagina wordt van ieder artikel op de factuur het gewicht getoond, zoals opgegeven bij dat artikel. Rechts onderin wordt het totale gewicht van alle artikelen op de bon vermeld.

Deze pagina verschijnt alleen wanneer u gebruik maakt van de optie om het gewicht van artikelen te registreren in artikelinstellingen én wanneer van tenminste één artikel op de factuur het gewicht is ingevuld.

Volume

Op deze pagina wordt van ieder artikel het volume getoond, zoals opgegeven bij dat artikel. Rechts onderin wordt het totale volume (in kubieke meters) van alle artikelen op de factuur vermeld.

Deze pagina verschijnt alleen wanneer u gebruik maakt van de optie om het volume van artikelen te registreren in artikelinstellingen én wanneer van tenminste één artikel op de bon het volume is ingevuld.

Uren

Is de module Urenregistratie actief en zijn aan de huidige factuur één of meer boekingen gekoppeld, dan worden de boekingen getoond op deze pagina.

Dubbelklik op een boeking om deze te openen in urenregistratie.

Notities

Een notitie kan aan een factuur worden gekoppeld. Deze pagina toont alle notities die gekoppeld zijn aan de huidige factuur, in omgekeerd chronologische volgorde van aanmaak. Zo verkrijgt u een overzicht van de zaken die spelen of speelden met betrekking tot de huidige factuur.

De pagina is alleen zichtbaar wanneer de module CRM actief is én er notities aan deze factuur gekoppeld zijn.

Dubbelklik op een regel in het overzicht om de notitie op te vragen.

U wijst een nieuwe notitie aan de factuur toe door vanuit dit onderdeel op Notitie te klikken of op Ctrl+Shift+T te drukken.

Taken

Deze pagina toont de taken die aan de huidige factuur zijn gekoppeld.

E-mails

Beschikt u over de module CRM en zijn aan de huidige factuur één of meer e-mails gekoppeld, dan toont deze pagina alle e-mails bij de factuur.

Koppel een e-mailbericht aan de factuur door het bericht vanuit de pagina 'E-mails' in relatie bekijken naar de eerste pagina 'Algemeen' of naar deze pagina te slepen met de muis.

Om de inhoud van een e-mailbericht te zien klikt u op de bijbehorende regel. De inhoud wordt aan de rechterzijde van de pagina getoond. Mocht het bericht inmiddels verwijderd zijn in Outlook, dan toont het programma hier een foutmelding.

Zijn aan het geselecteerde e-mailbericht één of meer bijlagen gekoppeld, dan worden de bestandsnamen van deze bijlagen bovenaan het inhoudsvenster getoond. Bij iedere bestandsnaam wordt met een afbeelding aangegeven wat voor soort bijlage het betreft. Klik op de bestandsnaam om de inhoud van het bestand te laten tonen in het onderste venster. Klik op 'Bericht' om hier weer de inhoud van de e-mail te laten tonen.

Na het selecteren van een bijlage bij een e-mail kan deze bijlage worden opgeslagen naar een bestand met Bijlage opslaan of Shift+Ctrl+S.

Met de knop Notitie aanmaken of Shift+Ctrl+T maakt u een nieuwe notitie aan voor de factuur waarbij het geselecteerde e-mailbericht aan de nieuwe notitie wordt gekoppeld.

Klik op Taak aanmaken of druk op Ctrl+Alt+T om een nieuwe taak aan te maken voor de factuur en hier de geselecteerde e-mail aan te koppelen.

Met E-mail verwijderen uit de lijst of Shift+Del maakt u de koppeling tussen het geselecteerde e-mailbericht en de huidige factuur ongedaan. Het e-mailbericht zelf wordt niet verwijderd.

Bijlagen

Beschikt u over de module Bijlagen en zijn bij de huidige factuur één of meer bijlagen vastgelegd, dan toont deze pagina een lijst van deze bijlagen.

Bijlagen worden aangemaakt in bijlagen bewerken met Bijlagen in de knoppenbalk

Van iedere bijlage worden de omschrijving, het type bestand en de invoerdatum getoond. Ook wordt aangegeven of een bijlage standaard wordt opgenomen in e-mails van de factuur. Een rode regelkleur geeft aan dat het bijbehorende bestand niet kon worden gevonden.

Open een bijlage door op de bijbehorende regel in het overzicht te dubbelklikken met de muis.

Met het invoerveld linksboven op de pagina zoekt u naar een bepaald gedeelte in de omschrijving van de bijlagen; type de zoektekst in en klik op Vernieuwen of druk op F5. Het programma toont dan alleen die bijlagen bij de factuur waarbij de zoektekst voorkomt in de omschrijving.

U kunt een e-mailbericht aanmaken met de geselecteerde bijlage als 'attachment'. Klik hiertoe op E-mail aanmaken . Deze voorziening is alleen beschikbaar wanneer de instelling 'Versturen via Outlook' is geactiveerd in computerinstellingen.

Wilt u een e-mailbericht aanmaken met meerdere bijlagen als 'attachments', klik dan eerst op Bijlagen selecteren . Selecteer de gewenste bijlagen met de selectievakjes aan het begin van iedere regel. Klik vervolgens op op E-mail aanmaken om de e-mail aan te maken.

Met de knop Inhoud tonen schakelt u het tonen van de inhoud van bijlagen in en uit. Is deze optie actief, dan kunt u de inhoud van iedere bijlage laten tonen door op de bijlage te klikken in het overzicht.